CULTURA 23 octombrie 2019

Un spectacol despre mame pe care ar trebui să-l vadă toți bărbații, în turneu la Teatrul „Andrei Mureșanu”

de Covasna Media | 1434 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureșanu” găzduiește joi, 31 octombrie, spectacolul „BabyBlues”, o producție a asociației Cultură’n  Șură,  care vorbește despre experiența  de a fi mamă în societatea românească. Teatrul din Sfântu  Gheorghe își  arată  încă  o dată susținerea pentru proiecte cu temă socială, făcând totodată o punte de legătură între producțiile de stat și mediul independent.

Spectacolul BabyBlues a fost creat după povești reale, în urma unui proiect mai amplu în cadrul căruia 200  de femei din mediul rural au participat gratuit la ședințe de psihoterapie. Formula după care s-au ghidat membrii asociației Cultură’n Șură a fost următoarea: Se ia un grup de femei din mediul rural, se adaugă un psiholog  experimentat și implicat, se extrag mărturiile doamnelor cu multă grijă și atenție, după care se creează  un spectacol de teatru care să reflecte tot ce s-a spus și nu s-a spus în cadrul ședințelor de terapie. Produsul final se servește gratuit la ceas de seară, într-un teatru primitor!

Într-un decor ascetic, luminat cu multă măiestrie, îmbrăcate neutru, actrițele Lavinia Cosma, Florentina Năstase și Ana Turos interpretează o multitudine de personaje care colorează și animă scenă după scenă, dezvăluind     publicului nenumărate fațete ale materninății. „BabyBlues” este un spectacol-documentar dureros de cinstit și în același timp o sursă de bună-dispoziție: ai întâlnit și tu în parc babe băgăcioase care nu te lasă să-ți vezi de treabă, știi și tu vreo mătușă care „poate să deoache” sau vreun funcționar zeflemist care te-a făcut să te simți  că-i irosești timpul prețios. Spectacolul s-a născut din nevoia de a discuta  despre un subiect sensibil  - depresia  post-natală și greutățile prin care trec mamele în societatea românească, și a reieșit un spectacol ca-n viață: plângi și-apoi râzi când îți amintești de ce-ai plâns cândva. Scopul acestor reprezentații, dincolo de rolul de divertisment al teatrului este acela de a evidenția felul în care societatea se raportează la această afecțiune, sau mai bine zis, felul în care o ignoră. Depresia post-natală afectează 1 din 7 femei care nasc.

Reprezentația spectacolului „BabyBlues” face parte dintr-un turneu național intitulat #TeatruImplicat, finanțat  de Kaufland România prin programul „În stare de bine”, turneu care va continua în orașele Piatra Neamț,  Râmnicu Vâlcea, Buzău și Constanța. Detalii în evenimentele create pe pagina de facebook a asociației Cultură’n Șură (facebook.com/culturansura) și pe www.culturansura.ro.

BABYBLUES

Regia și dramaturgia Victor Olăhuț

Distribuție: Lavinia Cosma, Florentina Năstase, Ana Turos

Interviuri: Alina Căprioară

Transcrieri: Adriana Sână

Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare, accesând linkul https://www.biletmaster.ro/ron/Event/43001840/Baby-Blues sau pagina tam.ro

Parteneri: Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț, Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, Teatrul „George Ciprian”, Buzău, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Studențesc Podul,  Romania  Educab,  Centrul  de Cultură  și  Artă  al  Județului  Sălaj,  Tur  Cento Trans,  Ark  Media Advertising

Partener media: Radio România Cultural

Proiect derulat de Asociația  Cultură’n Șură și finanțat  prin  programul  „În  stare de bine”, susținut de Kaufland

România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre Asociația Cultură’n Șură

Asociația Cultură'n Șură a fost fondată de regizorul Victor Olăhuț cu scopul de a face o punte de legătură culturală  între  mediul  urban  și  cel  rural.  Încă  din  anul  2013,  caravana  teatrală  a ajuns  în  peste 50 de sate și comune din  țară,  unde a jucat aproape 90  de spectacole cu titlu gratuit. Prin proiectul „Teatru implicat”, asociația  face legătura  dintre  lumea  satului  și  cea a orașului printr-un demers unic în peisajul cultural de la noi: poveștile femeilor de la sat sunt transpuse în formă scenică și prezentate în fața publicului urban.

Despre Programul În stare de bine

Programul  În  stare  de bine  este un program  de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală  de 1  milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România  și  implementat  de  Fundația  pentru  Dezvoltarea  Societății  Civile.  Obiectivul  programului  este creșterea  calității  vieții  locuitorilor  din  comunitățile  rurale  și  urbane,  prin  sprijinirea  inițiativelor  care  au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea  fiecăruia,  de aceea,  în  2018,  Kaufland  a dezvoltat  platforma  „Implicarea  face diferența”,  sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc  implementarea  de programe  sociale  complexe  ce se adresează  unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația  pentru  Dezvoltarea  Societății  Civile  (FDSC)  este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată  în  anul  1994,  la  inițiativa  Comisiei  Europene.  FDSC  promovează  o societate  civilă  puternică  și sustenabilă,  care  contribuie  la  apărarea  valorilor  democratice,  prin  sprijinirea  actorilor  societății  civile, mobilizarea  de resurse,  încurajarea  unui  mediu  favorabil   și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.