CULTURA 16 august 2017

Un monument al românilor de pretutindeni, proiect al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei cu ocazia Centenarului

de Agerpres | 1472 vizualizări

Episcopul Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, a anunțat luni, în deschiderea lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că anul viitor, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Unirii, la mănăstirea 'Adormirea Maicii Domnului' din localitate se va ridica un monument dedicat românilor de pretutindeni.

Episcopul Covasnei și Harghitei a punctat faptul că monumentul se va numi "Arborele românilor de pretutindeni' și vor fi reprezentate, inclusiv cu cifre, toate comunitățile de români din afara granițelor, fie că este vorba de cei care trăiesc în jurul frontierelor și în Balcani, sau în diaspora.

"Dorim să ridicăm în curtea mănăstirii Izvoru Mureșului un monument numit "Arborele românilor de pretutindeni' în care să marcăm fiecare țară în care avem români, dacă este posibil cu cifre. Și aici rog Ministerul Culturii și Identității Naționale să ne ajute și să ne sprijine în ceea ce numim noi documentare a românilor. Avem foarte mulți români plecați în diaspora sau cei din comunitățile istorice, care fac cinste țărilor din care se află. De aceea, mănăstirea Izvoru Mureșului, fiind mama spirituală, leagănul neamului nostru românesc, îi așteaptă pe toți cu brațele deschise', a declarat episcopul Andrei Moldovan.

La deschiderea festivă a celei de-al XV-a ediții a Universității de la Izvoru Mureșului au participat aproximativ 100 de persoane, din țară și din comunitățile românești din jurul frontierelor și Balcani, printre invitați numărându-se parlamentari, reprezentanți ai Guvernului României, lideri ai unor organizații civice.

În cadrul dezbaterilor care au loc la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului se va analiza situația românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și din Balcani, dar și a celor din țară, tema centrală a evenimentului fiind: "De la prima unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?".

Universitatea de la Izvoru Mureșului se desfășoară sub patronajul spiritual al episcopului ortodox al Covasnei și Harghitei, iar mănăstirea din localitate mai este și supranumită și mănăstirea românilor de pretutindeni.

Manifestarea este organizată de Centrul Cultural Toplița, împreună cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni din București, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în parteneriat cu Platforma Unionistă "Acțiunea 2012", Asociația "Răsăritul Românesc", Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, Primăria și Consiliul Local Voșlăbeni.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.