CULTURA 5 martie 2018

Un început de martie cu Picnic pe covor japonez, la Târgu Mureș și Miercurea Nirajului

de Covasna Media | 872 vizualizări

La Târgu Mureş şi Miercurea Nirajului, martie 2018 începe sub culorile covorului japonez, din spectacolul Trupei Osonó, Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez / Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen, în regia lui Fazakas Misi. 

Este vorba de un spectacol care refuză a se lăsa definit. Nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor români și maghiari. Nu este teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor vor zgândări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întâmplări şi mirări. Un singur lucru este cert: cine intră pe câmpul de joacă al tinerilor de la Osonó va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clişee şi prejudecăţi despre români şi maghiari. Fiecare reprezentaţie din turneu mizează pe intrarea tinerilor spectatori în Cercul prietenilor neştiuţi şi implicarea lor în dezbaterea/dialogul interetnic şi intercultural  pe care spectacolul îl deschide,  în spiritul ludic al culturii şi al artei teatrale.

Producţia Osonó  este adaptată pentru formula de teatru în săli de clasă, iar turneul face parte dintr-un complex proiect de educare teatrală, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional / AFCN, în cadrul căruia Trupa Osonó va susţine 25 de reprezentaţii  în 5 județe – Mureș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj.

Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite  drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Programul turneului:

5 martie, ora 10:00 – Târgu Mureș, Liceul Reformat Târgu Mureș

5 martie, ora 14:00 – Târgu Mureș, Liceul Pedagogic Mihai Eminescu

5 martie, ora 19:00 – Târgu Mureș, Café G

6 martie, ora 10:00 – Miercurea Nirajului, Liceul Teoretic Bocskai István

6 martie, ora 13:00 – Miercurea Nirajului, Liceul Teoretic Bocskai István

Administraţia Fondului Cultural Naţional precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Trupei Osonó.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.