CULTURA 4 septembrie 2017

Tradiția vie a meșteșugului fierarilor

de Covasna Media | 795 vizualizări

A III-a Întâlnire Internațională a Fierarilor are loc la Sfântu Gheorghe în perioada 8-10 septembrie

Cea de-a III-a Întâlnire Internațională a Fierarilor va avea loc la Sfântu Gheorghe, în perioada 8-10 septembrie. Scopul evenimentului este acela de a promova și a prezenta arta meșteșugului tradițional al fierarilor și valoarea fierului forjat, respectiv de a crea un forum tradițional pentru fierarii din România.

Ținutul Secuiesc încă mai păstrează și azi tradiția meșteșugului fierarilor, pe acest raționament bazându-se și meșterul fierar Nagy György, când a organizat evenimentul. În cadrul acestui eveniment, cei interesați vor putea viziona creațiile fierarilor aduse de acasă, iar în cadrul atelierelor vizuale vor putea face cunoștință cu procesele de muncă ale acestui meșteșug, respectiv pe parcursul celor trei zile vor putea lua parte chiar și la o conferință profesională și un tur de studiu.

Meșterii participanți sosesc din patru țări, Italia, Polonia, Ungaria, respectiv România, și vor prezenta meșteșugul prin propriile creații și unelte pe care le aduc de acasă. Aceștia vor expune chiar și câteva dintre propriile obiecte realizate. Printre recomandările organizatorilor se numără programe inedite ca făurirea cuțitelor și a potcoavelor pentru vaci, precum și potcovirea cailor. În prima zi a evenimentului Școala Mânuitorilor de Sabie din Secuime va susține o prezentare, iar cei interesați vor putea învăța și ei câteva mișcări de bază.

Pe 8 septembrie deschiderea evenimentului este acompaniată de un program artistic. Cu această ocazie va avea loc deschiderea stagiunii Ansamblului de Dansuri Trei Scaune, care va susține spectacolul „Az én mesém” (Povestirea mea) de Furik Rita, regizor-coregraf. Spectacolul a fost realizat în anul 2014 și a fost prezentat de 85 de ori pe scene din Ungaria, Slovacia, Marea Britanie precum și din țară.

„Povestirea mea” este o adaptare în dans a basmelor fantastice cunoscute din folclorul maghiar. Pe firul textelor alese, spectacolul explorează expresivitatea lirică a povestirilor și pune în centru corpul și mișcarea individuală ca sursă de creație. Scenografia, costumele și scenariul se inspiră din experiențele și ideile născute în perioada de pregătire și a trainingurilor de dans. Regizoarea, împreună cu dramaturgul Prezsmer Boglárka si pedagogul Benkő Éva, pun accent pe plasticitatea corporală și vocală a actorilor și creează caractere simbolice, reprezentative ritualurilor de trecere specifice basmelor. „Tradițiile noastre ne inspiră continuu și ne ajută să dăm sens haosului care ne înconjoară. Căci basmul este mai vechi și mai pur decât orice știință, în asta se reflectă imaginea autentică a lumii” – accentuează creatorii.

Tot vineri vor evolua pe scenă ansamblurile de dansuri populare Kincskeresők și Százlábú.

Programul detaliat al evenimentului este publicat pe pagina www.kultur.ro.

Organizatori: inițiator proiect Nagy György, Primăria Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură Kónya Ádám. Partener: Muzeul Național Secuiesc

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.