CULTURA 19 decembrie 2022

TORA – Concert GRAIU la Centrul de Cultură Arcuș

de Covasna Media | 758 vizualizări

Luni, 19 Decembrie, de la orele 19.00, la Centrul de Cultură Arcuș (Sf. Gheorghe, Casa Muzicii, str. Oltului nr. 6), trupa folk fusion GRAIU – Alina Ciolcă (voce), Mac Marian Aciobăniței (chitară) și Adrian Chepa (percuții, bass, drâmbă) lansează albumul TORA printr-un concert care trascende spațiul și timpul printr-o punte culturală nebănuită și aparent improbabilă. O punte ce își datorează existența unei revelații despre cum oamenii își pot vărsa sufletul la fel într-o doină maramureșeană, un cântec polifonic aromân și un field-holler afro-american.

O fuziune ce reunește folclor în cele patru ramuri ale romanității orientale de la nordul și sudul Dunării (aromâna, megleno-, istro- și daco-româna) cu folclorul afro-american de dinainte de blues și jazz, aducând împreună field-holler-ul și doina cu noduri, cântece ritualice și spirituals, balade haiducești și ”blues de ocnă” (prison work songs), cântece de joc, de dragoste, de dor alături de slave shouts și gospel.

Realizat în colaborare cu prestigioasa Fiver House Records și fidel întru totul mesajului cultural al proiectului GRAIU despre ”rădăcini ramificate atât de profund încât se întâlnesc”, TORA - care neîntâmplător înseamnă ”acum” în aromână - aduce trecutul în prezent și, printr-o reinterpretare neconvențională integrând organic stilurile de cânt tradițional, aduce în acum o muzică ce atunci nu a fost creată cu scopuri de divertisment.

Bilet de intrare la concert: 20 lei.

Doritorii pot procura bilete din timp la sediul CCA din str. Oltului nr. 6, între orele 9–15, informații suplimentare la tel: 0267 373 651.

***

O fuziune în sunet și în spirit între romanități orientale și moșteniri afro-americane, aduse în contemporan sau despre rădăcini ramificate atât de profund încât se întâlnesc. Pentru că graiul este elementul de bază al limbii, depozitarul rădăcinilor noastre culturale, ne arată de unde venim și da, în afară de limbă, graiurile sunt și muzică și cânt, arhetipuri mentale și sonore, sunt ritual și catharsis, izvorâte din cel mai visceral și sincer strat al ființei noastre.

GRAIU reinterpretează organic muzici în graiuri din ceea ce poate unii am auzit la școală că sunt dialectele istorice românești (două din ele pe cale de dispariție): aromâna, meglenoromâna, istroromâna și, desigur, dacoromâna (româna standard nord-dunăreană), într-o oglindă tematică și sonoră cu muzica tradițională în graiul afro-american de dinaintea blues-ului și jazz-ului.

Cântece ritualice și de joc, balade haiducești, doine, cântece lirice și pastorale din Tessalia, Pind, Meglen, Albania, Macedonia, Istria și diferite zone din România, iar de cealaltă parte a Oceanului - field-hollers, spirituals, shouts, prison blues, cântece de muncă și gospel. GRAIU este cu și despre muzică ce nu a fost creată în scopuri de divertisment. Un act de rememorare a unui patrimoniu cultural ce altminteri dispare împreună cu comunitățile tradiționale care l-au creat. Explorând convergențe aparent improbabile, GRAIU își datorează existența unei revelații despre cum oamenii își pot vărsa sufletul la fel într-o doină maramureșeană, un cântec polifonic aromân și un field-holler afro-american.

Neîntâmplător, puntea culturală pe care o propunem aici a început să o construiască însuși marele etnomuzicolog Alan Lomax, căruia îi datorăm revelarea unui imens patrimoniu de folclor afro-american și universal și care nu a fost străin de muzica noastră tradițională, ba chiar a editat un album de folclor românesc arhaic în 1960 (ce conține inclusiv un cântec în dialectul aromân) și a cules cântece din satul transilvănean Drăguș, jud. Brașov în 1968.

Abordarea integrează organic stilurile de cânt tradițional cu un acompaniament instrumental neconvențional, minimalist, dar relevant cultural, chiar simbolic, atât pentru muzicile tradiționale balcanice cât și pentru cele afro-americane, prin natura instrumentelor alese.

Începând din ianuarie 2022, proiectul GRAIU a fost selectat în programul internațional MOST – Balkan Music Export Programme, alături de alți 11 artiști/trupe din regiune.

Centrul de Cultură Arcuș

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.