CULTURA 17 iulie 2023

Tineri din Întorsura și Sfântu, împreună, într-o misiune IMPROsibilă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1724 vizualizări

Din sala de spectacol a Casei de Cultură Întorsura Buzăului s-au putut auzi sâmbătă seară hohote de râs și aplauze entuziasmate. Tineri din zona Întorsurii și din Sfântu Gheorghe au fost față în față, într-un joc-spectacol inedit, cum n-a mai văzut zona Buzaielor vreodată. Ca să n-o mai lungim, trebuie să știți că aici a avut loc show-ul „Misiune IMPROsibilă”, evenimentul care a fost cireașa de pe tortul numit „Tabăra de Teatru Sport”, care a adus la un loc aproape 20 de tineri pasionați de acest subiect. 

Spre deosebire de alte spectacole, unde mergi și stai cuminte în banca ta, așteptând ca acțiunea să se deruleze live în fața ochilor, aici toți participanții au fost aduși în poveste, implicați, puși să le dea misiuni tinerilor de pe scenă. Misiuni care s-au dovedit foarte posibile, datorită pregătirilor de care tinerii actori au avut parte în tabără. Totul a fost despre improvizație și despre bucuria de a fi pe scenă. 

A fost un joc organizat pe nouă etape. Tinerii au fost împărțiți pe două echipe. Fiecare a avut misiunea să muncească să strângă și să câștige puncte de la cei din public, cuantificate pe baza aplauzelor. Dar nu doar bătăi din palme au avut de dat cei din public, ci și sugestii de locații (jungla de pe plaja din Caraibe), titluri de povești (de exemplu Vrăjitoarea de Cristal), nume de țări (Congo, Rusia, Japonia etc.) și altele. Cu cât mai trăsnite, cu atât mai bine. Deci, așa cum vă închipuiți, distracția a făcut parte din pachet. 

Dar, pentru cei de pe scenă, pachetul acesta a fost mult mai mare, pentru că a venit cu multe beneficii de luat în viață mai departe, după cum ne-a explicat chiar coordonatoarea lor și prezentatoarea Anna Maria Popa, pe care o știți prea bine pentru că este și managerul Teatrului Andrei Mureșanu. 

Ceea ce au făcut ei este foarte greu și dincolo de faptul că te scoate din zona de confort, te învață să lucrezi cu niște informații pe care nici nu știi că le deții, stimulează imaginația, creativitatea, spontaneitatea, lucrezi cu niște cunoștințe foarte profunde, pentru că pentru a fi un bun improvizator, trebuie să ai acces la informație instant. Trebuie să îți meargă foarte rapid creierul ca să știi, în funcție de ce îți dă publicul, ce căsuță a memoriei să o accesezi la un anumit moment, ca să fie cât mai relevant în context. Asta i-am învățat: fiți prezenți! Dincolo de orice altceva, fiți pozitivi, acceptați și fiți cu ochii, urechile și porii ancorați în momentul prezent, pentru că altfel nu va funcționa. Iar ei sunt foarte, foarte buni și eu sunt extraordinar de mândră de întreaga echipă”, ne-a declarat Anna Popa sâmbătă, după eveniment. 

Că proiectul a fost unul cu multiple avantaje o spune și organizatoarea principală, profesoara Doina Pătrunjel, coordonatoarea Centrului de Tineret Întorsura Buzăului. 

Suma dintre energia actorilor și cea a regizorului, înmulțită cu produsul dintre talentul și inspirația lor, totul amplificat de reacțiile publicului, au contribuit la realizarea unui spectacol unic pe scena Casei de Cultură Întorsura Buzăului! «Meciul» de sâmbătă a fost pregătit de Anna Maria Popa, profesor de actorie și manager cultural al Teatrului «Andrei Mureșanu» din Sfântu Gheorghe și Marius Popa, cărora le mulțumim din toată inima pentru că s-au oferit ca voluntari să inițieze în arta improvizației atât tinerii actori, cât și publicul întorsurean și care au reușit într-un timp record să realizeze acest spectacol. 

Avalanșa de veselie și cascadele de aplauze declanșate de tinerii actori împreună cu «antrenoarea» lor, aflați sâmbătă pe scena Casei de Cultură din Întorsura Buzăului sunt rezultatul unei săptămâni de eforturi uriașe. Naturalețea pe care au afișat-o actorii pe scenă are în spate multă muncă, repetiții asidue, prezență de spirit, atenție distributivă și mult talent. 

Le mulțumesc tinerilor care au pus în scenă Misiunea IMPROsibilă și tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestui proiect pentru comunitate”, ne-a spus Doina Pătrunjel. 

Anna Popa ne-a explicat și de ce totul s-a petrecut în jurul teatrului de improvizație și de ce a fost organizată această tabără, începând cu 10 iulie, în zona Întorsurii Buzăului. 

Ideea este foarte veche, pentru că, întâmplător sau nu, am făcut parte din prima echipă de improvizatori, pe care prin anii 2000 a creat-o Vlad Massaci, bazându-se pe jocurile de teatru sport și de improvizație ale lui Keith Johnston. (...) Majoritatea actorilor din acea primă trupă de improvizație și-au făcut alte trupe și în felul ăsta s-a perpetuat și dezvoltat fenomenul de improvizație la nivel național destul de mult. În momentul ăsta, din ce informații am eu, sunt peste 60 de trupe de improvizație în toate orașele, din Timișoara până în Galați, trecând prin Petroșani. Eu am mai lucrat cu copii pe zona de teatru sport și de improvizație. Am făcut și cu secția maghiară de actorie, am făcut și cu copiii mei, dar a fost prima oară când am avut acest timp de cantonament, pentru că săptămâna asta de tabără exact așa s-a simțit. Ne-a plăcut foarte mult lucrul cu copiii în formula asta de Sfântu cu Întorsura, pentru că nu a fost nici o clipă ideea de versus, de competiție, de cineva împotriva altcuiva, ci ei de fapt sunt o echipă unită. Ideea a venit de la doamna Doina Pătrunjel, care a scris un proiect pentru această tabără. Eu am mai lucrat cu ambele trupe de copii și am avut grijă ca toți să participe și în tabăra Ideo, care s-a ținut la Sfântu Gheorghe. Aveam cumva așa o restanță, să facem o tabără și la Întorsura”, ne-a declarat Anna Popa.

Tabăra a fost organizată și în parteneriat cu Marius Popa, artist, muzician, regizor, soț și tată, „pentru că din start am gândit module de lucru în așa fel încât tot ceea ce a ținut de pregătirea muzicală și jocurile muzicale și nu doar asta, să fie coordonate de el”, a explicat Anna Popa.

Dacă v-am făcut curioși și vreți să îi vedeți cu ochii voștri pe acești tineri minunați, aflați că o puteți face la „ÎntorsurArt”, evenimentul de teatru și film care va avea loc sâmbătă și duminică, 22 – 23 iulie, în zona Camping din Întorsura Buzăului. 

Vom fi prezenți cu acest spectacol, exact în aceeași formulă, la ÎntorsurArt, cu siguranță”, a spus Anna Popa. Cu mențiunea că, fiind vorba de improvizație, nici un spectacol nu seamănă cu altul. Dar râsul este garantat! 

E important de știut și că după ÎntorsurArt, trupa „3T” va realiza un turneu local în beneficiul tinerilor din mediul rural și alte medii defavorizate. 

Organizatorii spun că își doresc să transforme tabăra într-un eveniment anual, de care să se bucure cât mai mulți beneficiari din tot județul.

Proiectul Tabăra de Teatru Sport a fost finanțat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Retelin Întorsura Buzăului, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Primăria Orașului Întorsura Buzăului, iar Observatorul de Covasna a fost partener media. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.