ECOLOGIE 25 aprilie 2024

VIDEO „Verzulică” din Barcani a strâns, în prima zi de funcționare, câteva tone de gunoaie, cu ajutorul elevilor din localitate. Ce premiu pot obține copiii

de Covasna Media | 1880 vizualizări

Autoritățile locale din Comuna Barcani au reușit să instaleze în localitate o stație inteligentă de preluat și selectat gunoiul, botezat „Verzulică”. Elevii sunt încurajați să îi ducă lui „Verzulică” deșeurile pe care le strâng, iar aparatul le oferă un „verzișor” (adică un tichet pentru fiecare deșeu introdus în stația inteligentă). La finalul anului școlar, clasele care vor avea cei mai mulți „verzișori” strânși, vor câștiga câte o excursie.

„Verzulică” îi ajută pe copii să recicleze următoarele tipuri de deșeuri, conform primarului din Barcani, Nicolae Pastor:

  • peturi;
  • sticle de sticlă;
  • doze de metal.

„Azi (n. red.: miercuri, 24 aprilie) s-au strâns câteva tone. Am golit stația de câteva ori”, a spus, pentru covasnamedia.ro, miercuri, primarul. 

Elevii au cel puțin trei motive pentru care să ducă spre „Verzulică” deșeurile pe care le găsesc aruncate pe stradă, explică Nicolae Pastor: primesc un voucher („verzișor”), vor avea sentimentul de curățenie și vor primi multă recunoștință din partea mediului. 

Cursa pentru a strânge cât mai mulți „verzișori” va avea premii pe măsură: clasa care va obține locul I va primi 5.000 de lei pentru organizarea unei excursii

Pentru că „Verzulică” a fost instalat în comuna covăsneană chiar în perioada în care elevii din localitate se aflau în „Săptămâna verde” - dedicată activităților ce au în prim-plan mediul - primarul Nicolae Pastor a lansat și o provocare pentru copiii din Barcani.

„Începând de mâine (n.red.: miercuri, 24 aprilie), orice clasă care dorește să participe la concurs poate strânge și aduce la stație, doze, sticle din sticlă, sau peturi de plastic. Pentru fiecare reciclare se primește un verzișor. Clasa care deține cei mai mulți verzișori, va câștiga o excursie cu transport gratuit. Locul 1: 5.000 lei; Locul 2: 3.000 lei; Locul 3: 2.000 lei. Locația excursiei va fi aleasă de fiecare câștigător în parte”, a transmis Nicolae Pastor. 

Concursul se va încheia odată cu anul școlar în curs. 

Am văzut doze, sticle și peturi pe multe șanțuri din comună! În timpul liber, după ce terminați temele, puteți începe căutarea lor”, le-a transmis primarul copiilor.

Cum a ajuns „Verzulică” în Barcani?

Stația inteligentă de preluat și selectat gunoiul reciclabil a fost cumpărată de autorități prin fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Costul s-a ridicat la aproximativ 30.000 de euro. 

Din dorința de a avea un mediu cât mai curat, iar gunoaiele să nu le mai  vedem aruncate pretutindeni, s-a scris acest proiect, iar azi ne bucurăm de reușită. Fiecare dintre dumneavoastră puteți aduce aici deșeurile de care aminteam. Iar voucherele emise le puteți face cadou copiilor. Singura rugăminte e ca aceste deșeuri să fie curate. Meritul pentru câștigarea acestui proiect este al colegei Anca Băilă Hermenean și al colegilor din primărie”, a explicat Nicolae Pastor. 

Odată cu acest anunț, a fost realizat și următorul videoclip, pentru prezentarea lui „Verzulică”.

 

 

Noi ne-am propus să devenim cea mai curată comună din România! Voi ne sprijiniți?”, este întrebarea lansată, în final, de Nicolae Pastor pentru cetățenii din Barcani.

Sursa foto: Nicolae Pastor 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.