CULTURA 25 noiembrie 2022

„Tinerețea unui dictator” și „Capra cu trei iezi” – două filme noi la Cinema Arta

de Mirela Cara Dragu | 1183 vizualizări

Proiecțiile sunt parte din programul „Împreună pentru România”

Cinefilii covăsneni au prilejul de a se întâlni marți, 29 noiembrie, pentru discuții libere cu echipa artistică a filmului „Tinerețea unui dictator”, o producție cinematografică despre ascensiunea lui Nicolae Ceaușescu. De asemenea, începând din 2 decembrie, vor putea vedea și „Capra cu trei iezi”, cu celebra actriță Maia Morgenstern. 

„Tinerețea unui dictator”, în regia lui Andy Lupu, care este totodată și scenarist și coproducător al filmului, este o ficțiune istorică inspirată din fapte și evenimente petrecute în realitate. Pelicula prezintă parcursul imaginar al lui Nicolae Ceaușescu, de la momentul desprinderii de satul natal, Scornicești, la postura de lider al Partidului Comunist. Este un film care li se adresează atât tinerilor care nu au trăit în timpul comunismului, cât și persoanelor care și-au petrecut o bună parte din viață în așa-numita epocă de aur. Filmul a câștigat categoria Best European Director la ediția din această vară a competiției London Director Awards.

Aș vrea să încep prin a spune că discutăm despre o ficțiune. Filmul nu este un documentar. M-am inspirat din evenimente reale, din situații istorice, personaje care au existat, dar toate acestea au fost transformate în ficțiuni analizate, pentru că mi-am dorit să spun o poveste prin intermediul acestor personaje. Filmul are mai multe niveluri, iar viața lui Nicolae Ceaușescu e unul dintre ele”, a declarat Andy Lupu într-un interviu.

Din distribuția principală fac parte actori precum Vlad Bîrzanu (Nicolae Ceaușescu), Flavia Giurgiu (Elena Ceaușescu), Lari Giorgescu (Regele Mihai). Dej – mentorul lui Nicolae în film – este jucat de Igor Chistol, un actor din Republica Moldova. Tot din Moldova este și directorul de imagine Roman Canțîr. 

La Sf. Gheorghe, filmul va fi proiectat marți, 29 noiembrie, de la ora 18:00. După proiecție, spectatorii vor putea rămâne în sală pentru a discuta cu o parte din echipa artistică. La întâlnirea cu publicul va fi prezent regizorul Andy Lupu, alături de actrița Flavia Giurgiu și de producătoarea Gabi Lupu.

Un alt film lansat de curând, care ajunge și la cinematograful din Sf. Gheorghe, este „Capra cu trei iezi”, în regia lui Victor Canache. Producția este o adaptare a cunoscutei povești scrise de Ion Creangă, în care regizorul păstrează scenele sângeroase din narațiunea autorului moldovean. În rolul Caprei a fost distribuită celebra actriță Maia Morgenstern, iar Lupul este interpretat de actorul Marius Bodochi. 

„Capra cu trei iezi” a câștigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc la TIFF, toate biletele epuizându-se cu aproape o săptămână înainte de difuzarea în festival. Succesul s-a menținut și ulterior, fiind „sold out” și în celelalte orașe din țară în care a fost prezentat. La Sf. Gheorghe, filmul va fi inclus în programul Cinematografului Arta, începând din 2 decembrie. 

Cele două proiecții cinematografice sunt parte din proiectul „Împreună pentru România”, inițiat de Instituția Prefectului Județului Covasna, cu prilejul Zilei Naționale. Seria de evenimente culturale din cadrul proiectului se încheie vineri, 2 decembrie, cu concertul formației Zdob și Zdub, care va avea loc la Arena Sepsi. Înaintea trupei din Moldova, spectatorii îi vor putea asculta pe invitații speciali de la Sarmalele Reci. Biletul de intrare la acest eveniment este 20 de lei și poate fi achiziționat de pe iabilet.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.