CULTURA 2 octombrie 2017

Teatrul Independent Osonó porneşte într-un nou turneu de educaţie teatrală

de Covasna Media | 734 vizualizări

În perioada 2-27 octombrie, Trupa Osonó porneşte în turneu cu spectacolul „Chipul din oglinda apei”, turneu care face parte dintr-un complex proiect de educaţie teatrală, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În această perioadă, elevii şi profesorii din mai multe oraşe din țară vor viziona spectacolul documentar și vor participa la dezbateri și la ateliere de autocunoaștere și de pedagogie teatrală.

„Chipul din oglinda apei” este un spectacol prin care Trupa Osonó a experimentat formula de teatru documentar, pe urmele problemelor copiilor singuratici, ale părinţilor neajutoraţi şi ale tinerilor vulnerabili. Pornind pe urmele acestor probleme, membrii Trupei au trecut prin filtrul unor lungi dezbateri toate realităţile descoperite, rezultând în final un scenariu comun pe care s-a construit spectacolul.

Turneul de educație prin teatru, precum şi dezbaterile și atelierele cu tinerii sunt observate şi analizate de un sociolog, care realizează un studiu despre tineri, pornind chiar de la problemele ridicate de spectacol: problemele cu care se confruntă tinerii în societate, în familie sau în sistemul educațional, cum privesc viitorul, traumele provocate de violența în familie, de tendinţele de autoizolare ca urmare a rupturilor intervenite în relaţiile părinţi-copii și adulţi-adolescenţi.

Proiectele de educație teatrale ale Trupei Osonó, care în anul 2016 a câştigat etapa naţională a concursului „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni”, au mai fost co-finanțate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Este vorba de primăvara acestui an, când AFCN a co-finanțat un complex proiect de educație teatrală în cadrul căruia au fost organizate tabere, ateliere de autocunoaștere, dezvoltare a personalității și de arta actorului. Jocurile, exerciţiile de comunicare şi dezbaterile, din cadrul atelierelor, i-au stimulat şi încurajat pe tineri să vorbească despre experiențele lor și confesiunile elevilor au fost prelucrate într-un spectacol de teatru-forum, care apoi, în lunile mai și iunie, a fost jucat într-un turneu în 11 orașe din țară. Despre acest turneu a fost realizat un material video, care este disponibil pe site-ul Trupei.

În proiectul de educație teatrală, care pornește pe 2 octombrie, sunt implicate școli din Rupea, Mediaș, Aiud, Gherla, Târgu Mureș, Oradea, Maramureș, Miercurea Nirajului și Sovata. Administraţia Fondului Cultural Naţional precizează că Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia acestei instituţii. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Programul turneului: https://www.osono.ro/copy-of-jatekrend

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.