CULTURA 4 mai 2022

Teatrul Independent Osonó începe luna mai cu un turneu în patru localităţi din România

de Covasna Media | 1118 vizualizări

Între 3-6 mai, elevii liceelor din patru localități – Cehu Silvaniei, Carei, Oradea și Valea lui Mihai – vor participa la spectacolul Chipul din oglinda apei, o producţie de teatru-documentar  care valorifică poveștile adevărate ale tinerilor. Turneul face parte dintr-un  proiect complex  de intervenție culturală al Trupei Osonó, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul cultural #Reaktiv  este conceput  a se derula în perioada martie-noiembrie 2022 şi constă în activarea unor metode de comunicare specifice teatrului şi filmului, împreună cu 250 elevi de liceu și 50 de cadre didactice, din 5 localități din România, cu scopul de a preveni producerea sau adâncirea unor dezechilibre / tulburări mentale şi comportamentale, cauzate de transformările prin care a trecut sistemul educațional, în confruntarea cu pandemia Covid19. Pe lângă cele patru orașe mai sus menținute, în Proiect este implicat și Liceul de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe, unde sunt programate a se desfăşura activităţile lunii mai.

În prima etapă a Proiectului din luna aprilie, doi membri ai Trupei Osonó, Fazakas Misi și Mucha Oszkár,  au deschis şi coordonat ateliere de autocunoaștere și teambuilding, pentru elevi și profesorii lor. Workshop-urile s-au dovedit a fi spaţii de întâlnire şi comunicare necesare şi motivaţionale pentru elevi şi profesori, care şi-au explorat propriile subiectivităţi şi au  experimentat diverse forme de exprimare umană şi artistică, cu forţa de a-i conştientiza de importanţa relaţiilor interpersonale, respectiv importanţa socializării şi a colaborării, mai ales după doi ani de pandemie şi de educaţie online.

De acelaşi proces de comunicare şi de explorare a unor probleme reale – probleme individuale, de grup şi comunitare – este legat şi Turneul în cele patru localităţi. Fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei  este  urmată de o întâlnire cu spectatorii, prin care Trupa Osonó  deschide o dezbatere pe marginea problemelor şi a temelor abordate în spectacolul de teatru-documentar : sărăcia şi abandonul şcolar, abandonul familial, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi a tinerilor.  

Proiectul #Reaktiv se va încheia cu o Tabără de teatru,  în care vor fi implicați elevi și profesori selectați din școlile partenere. Pe lângă atelierele teatrale, de autocunoaştere şi  teambuilding, un alt obiectiv important al Taberei este şi realizarea unui scurtmetraj de 15 minute, care va fi creaţia elevilor şi a profesorilor participanţi şi va reflecta experienţele lor.

Teatrul Osonó, prin Bolyongó Színházi Egyesület /Asociaţia Teatrală Hoinarul, este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.  Teatrul Osonó produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osonó sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Programul Turneului:

3 mai, ora 20:00: Cehu Silvaniei, Casa de Cultură

4 mai, ora 13:00: Carei, Casa Comunitară Szent László

5 mai, ora 12:30: Oradea, Liceul Teoretic Ady Endre – Sala de festivităţi

6 mai, ora 12:00: Valea lui Mihai, Grupul Școlar nr. 1

(Trupa Osonó)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.