CULTURA 8 august 2017

Tabără interetnică de teatru la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 654 vizualizări

Teatrul Independent Osonó și Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe organizează, în această săptămână, o tabără interetnică de teatru, ce are ca scop crearea unui spațiu de întâlnire și de cunoaștere între tinerii români și maghiari.

Tabăra, la care participă 14 tineri pasionați de teatru din județele Sibiu, Harghita, Covasna, Timiș și Mureș, se desfășoară între 7 și 11 august la Liceul de Arte din Sfântu Gheorghe.

„Scopul taberei este de a crea un spațiu de întâlnire și de cunoaștere pentru tinerii români și maghiari, prin jocuri teatrale și de echipă, exerciții de autocunoaștere și de dezvoltare a personalității. Este a treia ediție pe care o organizăm și observ că în fiecare an vin tot mai mulți tineri români și maghiari pasionați de teatru. Vreau să subliniez faptul că este o tabără interetnică, pentru că asta consider eu că este foarte important. (...) Tinerii se întâlnesc aici și, dincolo de pasiunea pentru teatru care îi unește, pot interacționa, se pot cunoaște, pot cunoaște o nouă cultură, alte mentalități. Pot să vă spun, din experiența anilor anteriori, că după cinci zile de tabără tinerii reușesc, prin exerciții teatrale, jocuri, să observe că nu e nicio diferență între ei, au aceleași bucurii, motive de tristețe și aspirații de viitor”, a declarat managerul teatrului Osonó, Fazakas Misi.

Printre traineri se numără Iustinian Turcu, actor la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului pentru debut la Gala UNITER din acest an.

„Este al treilea an în care țin workshopuri pentru tineri în această tabără și simt că mă dezvolt în același timp cu ei. (...) Deja am patru ani de experiență profesională în arta actorului, mi s-au întâmplat și mie niște lucruri frumoase în ultima perioadă, am acumulat multe experiențe și informații pe care aș dori să le dau mai departe și îmi face plăcere să vin aici, să îi întâlnesc pe ei, tineri români și maghiari, să le arăt ce am învățat și eu de la alții. (...) Așa cum spunea Grotowski, teatrul înseamnă întâlnire, iar ei se întâlnesc prin prisma teatrului, prin prisma exercițiilor teatrale și prin cele de autocunoaștere și vor realiza, la final, că aceste aparente bariere de cultură și limbă nu ar trebui să existe”, a spus Iustinian Turcu.

Teatrul Osonó a aniversat în 2013 două decenii de existență, fiind una dintre cele mai longevive formații teatrale de amatori din țară. Și-a început activitatea ca trupă școlară de teatru la Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, iar ulterior s-a transformat în teatru independent, fiind formată dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea.

De-a lungul timpului, Osonó a participat la numeroase festivaluri de teatru și a susținut workshopuri în țară și străinătate, obținând diverse premii, printre care și „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni”, conferit de Parlamentul European.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.