CULTURA 30 noiembrie 2022

Statuia poetului Petofi Sandor din Sfântu Gheorghe va fi realizată de sculptorul clujean Gergely Zoltan

de Agerpres | 424 vizualizări

Statuia în mărime naturală a poetului şi revoluţionarului paşoptist Petofi Sandor, care va fi amplasată anul viitor în municipiul Sfântu Gheorghe, va fi realizată de sculptorul clujean Gergely Zoltan, a anunţat marţi, primarul Antal Arpad.

În urma apelului lansat de municipalitate pentru realizarea acestei statui au fost depuse şase propuneri, iar juriul a ales proiectul lui Gergely Zoltan.

Îl felicit pe sculptorul Gergely Zoltan din Cluj-Napoca, cel care a câştigat dreptul de a crea o statuie în mărime naturală a poetului Petofi Sandor. Juriul profesionist a fost format din sculptorii Bocskai Vince şi Vetro Andras, istoricii de artă Jano Mihaly şi Bordas Beata, dar şi administratorul public al oraşului, Czimbalmos-Kozma Csaba" , a scris primarul Antal Arpad pe pagina sa de Facebook.

Sculptura va fi realizată din bronz şi va fi amplasată pe un un teren viran aflat în apropierea intersecţiei Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu strada Zefirului.

Dezvelirea statuii este programată anul viitor, când se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Petofi Sandor, care a murit la vârsta de 26 de ani.

Luna trecută, după ce Primăria a anunţat că va realiza această statuie la iniţiativa Fundaţiei pentru Presa Maghiară din judeţul Covasna, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a solicitat autorităţilor locale să asigure un teren şi pentru amplasarea unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu în municipiul Sfântu Gheorghe.

Răspunsul acestora, AICI

Sursa foto: Facebook/Antal Árpád

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.