POLITICA 21 noiembrie 2022

Primarul din Sfântu Gheorghe condiţionează ridicarea bustului lui Eminescu de retragerea unor procese

de Agerpres | 978 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, condiţionează cererea adresată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, privind edificarea unui bust al poetului Mihai Eminescu, de retragerea unor procese deschise de această organizaţie, pe care edilul le consideră împotriva intereselor oraşului şi ale comunităţii maghiare.

Antal Árpád a menţionat că, în principiu, nu are nimic împotriva realizării acestei statui şi amplasării pe teritoriul municipiului, însă refuză să intre în parteneriat cu Forumul Civic al Românilor, pe considerentul că obstrucţionează „interesele oraşului”.

„Am trimis o adresă către Forum (...) în care am spus că îl respect pe Mihai Eminescu, că nu am, în principiu, absolut nicio problemă în a găsi un loc unde să fie amplasată o statuie a lui Mihai Eminescu, nu am nicio problemă să finanţăm, ca Primărie, acest lucru, însă pentru a putea sta la masă să discutăm aceste aspecte, condiţia prealabilă este să fie retrase acele procese care au fost intentate împotriva municipiului Sfântu Gheorghe, împotriva intereselor municipiului. Şi am exemplificat cu două exemple concrete, pentru că aici vorbim foarte clar despre faptul că acest forum face demersuri împotriva intereselor oraşului Sfântu Gheorghe, în general, şi a comunităţii maghiare, în special. Şi asta solicit de la ei, să retragă aceste procese şi atunci putem sta să discutăm, oricând uşa mea este deschisă”, a declarat primarul Antal Árpád.

Acesta a precizat că este vorba despre procesul ce vizează steagul oraşului, respectiv cel împotriva transferării bazei sportive din cartierul Simeria din domeniul public al statului în cel al Primăriei.

„Este vorba despre procesul intentat împotriva Guvernului României prin care solicită anularea hotărârii de guvern prin care a fost cedată baza sportivă din strada Stadionului municipiului. A fost a statului timp de 30 de ani, n-a făcut nimic, n-a investit mai nimic, a devenit a Primăriei, noi am investit, deci este evident că cineva lucrează împotriva intereselor oraşului. Nu pot să stau la aceeaşi masă şi să discut alte aspecte până când această problemă nu este rezolvată. Şi a doua, este procesul intentat de Forum împotriva hotărârii de guvern cu privire la aprobarea steagului municipiului Sfântu Gheorghe (...) Nu este şantaj, aici vorbim despre un parteneriat (...) şi nu pot să accept ca partener pe cineva care ne atacă în fiecare zi”, a mai spus primarul Antal Árpád.

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a solicitat recent Primăriei Sfântu Gheorghe un teren pentru amplasarea unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu, la scurt timp după ce autorităţile locale au anunţat că, anul viitor, vor ridica o statuie în mărime naturală a poetului maghiar Petőfi Sándor, pe un un teren viran din apropierea intersecţiei Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu strada Zefirului, pentru a marca 200 de ani de la naşterea acestuia.

Pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe se precizează că iniţiativa realizării acestei statui aparţine Fundaţiei pentru Presa Maghiară din judeţul Covasna.

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită un tratament egal şi aplicarea unei proceduri în oglindă. Prin prezenta iniţiativă solicităm doar punerea la dispoziţie a unui spaţiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu, urmând ca Forumul Civic să organizeze concursul şi să suporte costurile în aceeaşi cotă precum 'Fundaţia pentru Presă Maghiară Hármas' în cazul statuii lui Petőfi. Considerăm că atât Petőfi Sándor, cât şi Mihai Eminescu merită să fie omagiaţi la Sfântu Gheorghe, iar prin amplasarea simultană a celor două statui s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică şi nivelul dialogului interetnic din Sfântu Gheorghe”, se arată în adresa pe care Forumul Civic al Românilor a trimis-o Primăriei Sfântu Gheorghe.

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 21 noiembrie 2022
Ba fix "șantaj" se numește!!!! Odată ce devii primar, servești interesele TUTUROR locuitorilor, INDIFERENT de cât de "hateri de serviciu" ar fi aceștia. Personal, ÎNCURAJ respectiva citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.