CULTURA 8 noiembrie 2022

Forumul Civic vrea să amplaseze la Sfântu Gheorghe un bust al poetului Mihai Eminescu

de Daniela Luca | 1031 vizualizări

Inițiativa vine după ce autoritățile au anunțat că se va ridica o statuie a poetului Petőfi Sándor

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş solicită Primăriei Sfântu Gheorghe să fie pus la dispoziție un spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu. Inițiativa a apărut după ce a fost făcut public anunțul conform căruia o statuie în mărime naturală a poetului Petőfi Sándor va fi amplasată anul viitor la Sfântu Gheorghe. FCRCHM susține că prin amplasarea simultană a celor două opere s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului dintre etnii. 

Prin acest demers, FCRCHM cere „echitate și tratament similar”. În solicitare se precizează că Forumul Civic va suporta costurile în aceeași cotă ca Fundaţia pentru Presa Maghiară din judeţul Covasna, căreia îi aparține inițiativa ridicării statuii poetului Petőfi Sándor. 

„În lumina inițiativei recente a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe de amplasare a unei statui dedicate lui Petofi Sandor (sic!), Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită un tratament egal și aplicarea unei proceduri în oglindă! 

Prin prezenta inițiativă solicităm doar punerea la dispoziție a unui spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu, urmând ca Forumul Civic să organizeze concursul și să suporte costurile în aceeași cotă precum «Fundația pentru presă maghiară Harmas» în cazul statuii lui Petofi. Acest spațiu va putea fi stabilit de comun acord, după discuții prealabile între conducerea Forumului Civic și conducerea Primăriei, astfel ca amplasamentul să fie favorabil și demn pentru o personalitate precum Mihai Eminescu.

După cum se poate observa, nu solicităm altceva decât echitate și tratament similar. Considerăm că atât Petofi Sandor cât și Mihai Eminescu merită să fie omagiați la Sfântu Gheorghe, iar prin amplasarea simultană a celor două statui s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului inter-etnic din Sfântu Gheorghe. 

Avem încredere că vom putea identifica o soluție corectă pentru acest demers legitim și firesc, specific unei democrații participative în care cetățenii și asociațiile reprezentative din comunitate doresc să contribuie la conturarea spațiului de conviețuire. Așteptăm un răspuns în scris din partea Primăriei pentru stabilirea primelor detalii și elaborarea unui plan de acțiuni”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, semnat de președintele Dragoș Burghelia. 

Primăria Sfântu Gheorghe a confirmat luni, 7 noiembrie, primirea cererii din partea FCRCHM. 

În urma apelului lansat de municipalitate, în luna august a acestui an, au fost depuse şase propuneri pentru realizarea viitoarei statui a lui Petőfi Sándor, conform AGERPRES. Opera va fi amplasată în zona neamenajată dintre clădirea cu numărul 46-56 de pe str. 1 Decembrie 1918 și blocul 6 (viitorul Parc Petőfi), vizavi de strada Arany János.

Sursă foto: Facebook/Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.