CULTURA 31 martie 2020

Starea Haosului – testată în G6 din Secuime de 868 artişti din 65 de ţări

de Covasna Media | 4033 vizualizări

În ianuarie 2020, cînd se lansa Apelul de participare la Ediţia6 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc – G6, nimeni din echipa acestui deja prestigios proiect internaţional de arte vizuale nu bănuia că întreaga lume se va schimba sub presiunea unui virus pandemic. Sîntem la sfîrşitul lui martie, lumea este cu totul altfel decît la începutul lui 2020, multe din activităţile umane, din toate domeniile, au fost suspendate, inclusiv şi mai ales activităţile culturale. Atît cît se poate, cultura s-a mutat în spaţiul virtual. În spaţiul real, oamenii speră, speră ca în curînd să revenim la normalitate. Cu această speranţă, marile proiecte culturale din Secuime nu au fost abandonate, aşa cum este Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc, a cărei ultimă etapă este programată a se finaliza între 8-11 octombrie 2020, în Sfîntu Gheorghe. 

Pînă la ultima etapă din octombrie 2020, echipaG6 a încheiat prima etapă, cea a înscrierilor în Concursul Internaţional de Grafică deschis de BienalaG6. Graficienii din întreaga lume au fost chemaţi a se înscrie în Concursul de Grafică începînd din 14 ianuarie, printr-un formular online de pe site-ul BienaleiG6, iar miezul nopţii lui 23 martie a fost data limită pînă la care aplicaţia a fost deschisă. În ciuda faptului că pandemia de coronavirus a tulburat ritmul înscrierilor, echipaG6 a anunţat primele date, care confirmă că interesul profesional faţă de Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a rămas neschimbat: în Concursul Internaţional de Grafică deschis de BienalaG6 s-au înscris graficieni din 65 de ţări (la BienalaG5, din 2018, au fost artişti din 58 de ţări). Ca şi în ediţiile anterioare, cei mai mulţi artişti sînt din Ungaria, Polonia și România, iar ţările care şi-au întărit prezenţa în BienalaG6 din 2020 sînt Thailanda, India, China și Japonia. Numărul total al lucrărilor înscrise în BienalaG6 este în jur de 2100 creaţii grafice, semnate de 868 artiști. 

Ediţia din 2020 a Bienalei de Grafică − G6  şi-a conceput desfăşurarea Concursului Internaţional  sub titlul STAREA / STRUCTURA HAOSULUI, un titlu extrem de inspirat, pentru care graficianul Apor Ferencz S. – curatorul Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc – merită felicitat. Şi asta pentru că haosul este termenul ce acoperă întreaga derivă a lumii în care trăim, o derivă pe care artiştii sînt chemaţi s-o problematizeze/vizualizeze, – sub toate aspectele sale sociologice, politice, culturale, ecologice, economice – prin limbajul artei grafice contemporane!

Etimologic, haosul este un termen ce vine din limba greacă şi înseamnă prăpastie. Titlul sub care se desfăşoară ConcursulG6, Starea Haosului, îi provoacă pe artişti să experimenteze în zone unde intuiţia şi limbajul uman se confruntă cu propriile limite, căci haosul se opune încercărilor umane de a fi structurat/organizat. Haosul, ca stare amorfă, este greu de exprimat /vizualizat, fiind asociat cu maxima complexitate, cu dezordinea, anarhia, instabilitatea, imprevizibilitatea – cu prăbuşirea şi neantul. Prin titlul său, Starea Haosului,  Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc – G6 provoacă artiştii de toate naţiile să se apropie, în deplină libertate tematică, de zonele unde lumea a ajuns pe marginea prăpastiei sau experimentează deja prăbuşirea, la nivel individual sau comunitar.

Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc / Székelyföldi Grafikai Biennálé / Graphic Art Biennial of Szeklerland este un proiect internaţional de arte vizuale, care s-a născut în anul 2010, organizatorii evenimentului fiind Consiliile Județene Covasna, Harghita şi Mureş, respectiv Centrul de Cultură al Județului Covasna, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea și Muzeul Județean Mureș.

Nina Ţînţar

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.