CULTURA 19 iulie 2018

Sava Negrean Brudașcu, Nicoleta Voica și Nineta Popa vor concerta în stațiunea Covasna

de Covasna Media | 1087 vizualizări

Valea Zânelor găzduiește în 21 și 22 iulie a.c. o nouă ediție din Nedeia Mocănească a Voineștenilor

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor este una dintre cele mai vechi tradiții populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic. Ea se desfășoară de sute de ani în preajma Sărbătorii Sfântului Ilie.

În trecut, Sântilia avea mai multe rosturi: de a mijloci idile, de a uni destine, de a face alianţe şi, nu în cele din urmă, de a uni „hotarele” dintre românii de aici şi românii de peste munţi, hotare impuse cu forţa de mai-marii acestei lumi, dar ignorate tocmai de către „cei mai mici şi mai umili”.

În zilele noastre, Sântilia voineștenilor constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. „Actorii” – îmbrăcaţi în costume populare – întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, conchioluitul miresei, descălţatul naşilor, Hora Sântiliei.

Ca și la edițiile anterioare ale Sântiliei voineștenilor, meșterii populari își vor prezenta meșteșugurile, oierii vor arata publicului cum se face cașul, cu lapte muls „în direct”, spectatorii vor putea gusta din produse tradiționale păstorești şi vor putea admira Expoziţia de rase de oi şi câini ciobăneşti organizată de Asociația Crescătorilor de Ovine Covasna.

Cum noi, românii, suntem un popor iubitor de muzică și joc, voia bună și atmosfera de sărbătoare vor fi asigurate de artiști păstrători ai folclorului autentic din toate regiunile istorice ale țării, dorind astfel să cinstim cum se cuvine Centenarul Marii Uniri. În zilele de sâmbătă și duminică, pe scena din Valea Zânelor vor urca, alături de artiști din zonă precum Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni”, Ansamblul „Românașul” din Covasna, formația „Florile Zagonului” din Zagon, corul „Voievozii Munţilor” din Vâlcele, invitați de marcă precum Sava Negrean Brudașcu, Nineta Popa, Nicoleta Voica, Ansamblul „Ștefan Vodă” din Căpriana, Republica Moldova, Ansamblul folcloric „Ciobănașul” din Tupilați – Neamț, Ansamblul „Junii Brașovului”, solista Elena Istrate etc.

Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor este un proiect cultural prioritar, organizat de Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna și al agenților economici din zonă.

Parteneri: Casa Orășenească de Cultură Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Școala Gimnazială Avram Iancu, Crucea Roşie Filiala Judeţului Covasna, S.C. Turism Covasna, C.A.R. Solidaritatea Buhuşi, Hotel TTS, Hotel Clermont, Hotel Montana, Hotel Bradul.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.