CULTURA 11 iulie 2023

Sântilia revine în Valea Zânelor: O sărbătoare autentică în inima Covasnei

de Daniela Luca | 1156 vizualizări

Sântilia – Nedeia Mocănească a Voineștenilor, celebra sărbătoare din orașul Covasna, revine în Valea Zânelor, duminică, pe 16 iulie. Stațiunea balneoclimaterică de interes național va avea, astfel, oaspeți de seamă precum ansamblurile folclorice „Dor Transilvan”, „Românașul”, „Veteranii Poieniței” și „Cununa Carpaților”. La eveniment, vor fi prezenți și oaspeți din Cernăuți. 

Sărbătoarea va ilustra și în acest an viața autentică a oamenilor locului și va prezenta totodată ocupația străveche a păstoritului. În programul zilei de duminică sunt incluse, pe lângă obiceiul cunoscut al nunții, și momente artistice susținute de artiști locali și invitați speciali. 

Vor fi nelipsiți de pe scenă membrii corului „Voineștenii”, dar și ai ansamblului folcloric „Junii Covasnei”. Din programul artistic, fac parte și ansamblurile folclorice „Dor Transilvan”, „Românașul”, „Veteranii Poieniței” și „Cununa Carpaților”, dar și interpretele de muzică populară Mariana Anghel și Adela Dumitru.

La eveniment, vor fi prezenți și copiii din ansamblul folcloric „Urmașii lui Ștefan”, din localitatea ucraineană Mahala, Cernăuți. 

Organizatorii precizează că sărbătoarea era dedicată pe vremuri ciobanilor care coborau de la munte pentru câteva zile ca să-și aleagă nevestele. Conform tradiției de odinioară, pețitorul îi oferea fetei alese o păpușă de caș, iar ea, ca răspuns, îi oferea un fir de busuioc. Ritualul continua cu o horă unde se dansa Sântilia. Petrecerea se încheia abia după câteva zile. Ulterior, ciobanii se întorceau la munte, iar când reveneau în sat făceau nunta cu fata aleasă.  

Sărbătoarea s-a desfășurat sub denumirea de Sântilie până în anul 1974, după care a devenit Nedeia Mocănească. Evenimentul are loc în fiecare an, în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie.

„În zilele noastre, Sântilia constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. «Actorii» - îmbrăcaţi în costum popular - întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, conchioluitul miresei, descălţatul naşilor, Hora Sântiliei. 

Meşterii populari îşi prezintă meşteşugurile, oierii îşi expun publicului animalele şi produsele din lapte de oaie. Spectatorii pot gusta din produse tradiţionale păstoreşti, artiştii şi dansatorii prezintă pe scenă cântece şi dansuri populare”, transmit organizatorii. 

Tot duminică, va fi prezentată, printre altele, expoziţia foto-documentară „Păstoritul în sud-estul Transilvaniei”, realizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Evenimentul este organizat de Asociația Cultural-Creştină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna. Este un proiect cultural realizat cu sprijinul financiar al oraşului Covasna, al Consiliului Judeţean Covasna şi al agenţilor economici din zonă.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.