ACTUALITATE Acum 9 ore, 41 minute

Singura primărie din județul Covasna fără accesibilitate web pentru persoanele cu dizabilități

de Daniela Luca | 187 vizualizări

Instituțiile publice au obligația de a avea pe site-ul oficial al instituției modulul pentru persoane cu dizabilități. S-au făcut pași în această direcție și în județul nostru. Dacă în urmă cu patru ani, în 2020, doar două dintre cele 45 de primării ale județului Covasna erau accesibile și persoanelor cu deficiențe de vedere, în prezent doar unul dintre site-urile autorităților locale încă n-a implementat această componentă. Este vorba despre Primăria Aita Mare.

Directiva privind accesibilitatea site-urilor web este în vigoare încă din 2016 și oferă persoanelor cu handicap un acces mai bun la site-urile web și la aplicațiile mobile ale serviciilor publice.

Persoanele cu deficiențe de vedere trebuie să poată accesa informațiile despre serviciile publice, să depună cereri online, să consulte documente oficiale și să participe la viața comunității. Totodată, un site accesibil este mai ușor de utilizat nu doar pentru persoanele cu deficiențe de vedere, ci și pentru persoanele în vârstă, care pot citi mai ușor informația dacă textul este mărit.

În cazul primăriilor, printre funcțiile disponibile pe site-urile accesibile se numără citirea paginii, în română și maghiară, posibilitatea de a schimba contrastul culorilor, mărirea și schimbarea fontului, spațiului dintre litere sau utilizarea unui cursor mare.

Care era situația în 2019-2020?

Organismul care monitorizează gradul de conformare a autorităților și instituțiilor publice față de standardele cuprinse în legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, este Secretariatul General al Guvernului. În urmă cu cinci ani, instituția le-a cerut tuturor primăriilor din orașele din județ să accesibilizeze paginile.

Primul site care s-a conformat cerințelor a fost atunci cel al Primăriei Târgu Secuiesc. Meniul de accesibilitate poate fi activat și în prezent printr-un simplu click dat pe pictograma din partea de jos a paginii. Cea de-a doua primărie care avea încă de atunci pagina accesibilă pentru persoanele cu dizabilități a fost cea din Zăbala.

Ulterior, și pagina primăriei Sfântu Gheorghe a implementat serverul de accesibilitate odată cu lansarea noii pagini web în 2021. Au urmat apoi și celelate peste 40 de primării.

Cele două pagini care au întârziat în a oferi acest serviciu au fost cele ale primăriilor Aita Mare și Brateș.

În urmă cu o lună am cerut lămuriri de la ambele autorități. Reprezentanții primăriei Brateș ne-au explicat că site-ul lor a avut anterior opțiuni de accesibilitate pentru persoanele cu diverse deficiențe, inclusiv cele de vedere, dar acestea au fost omise din greșeală în urma unor modificări făcute de administratorul site-ului. Primăria a contactat administratorul și problema a fost remediată.

În ceea ce privește primăria Aita Mare, nu am reușit să obținem nicio reacție din partea autorităților. Am încercat să-l contactăm pe primarul Bihari Edömér prin e-mail, la numărul de telefon mobil și la cel fix al primăriei. Pagina web a instituției rămâne, așadar,  singura dintre cele 45 de site-uri ale primăriilor care încă nu a făcut tranziția la accesibilitate.

Veres Klára, reprezentant al Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Interjudețeană Harghita – Covasna, ne-a explicat în 2020 că este foarte important ca site-urile să fie accesibile pentru nevăzători. Totuși, a menționat că mulți dintre aceștia nu pot folosi un PC sau un laptop și utilizează telefoane personalizate pentru ei. Aceste funcții de accesibilitate sunt, desigur, utile pentru persoanele care le pot folosi, a mai precizat Veres Klára.

Deși pot cere ajutorul celor din jur, persoanele cu dizabilități își doresc și au tot dreptul să fie independente, ne-a spus atunci și psihologul din cadrul Fundației Creștine Diakonia Filiala Sfântu Gheorghe, Olcsvári Tünde.

Accesibilizarea vine cu avantaje pe partea de SEO

Implementarea bunelor practici de accesibilitate poate îmbunătăți, de asemenea, optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), ceea ce poate duce la o vizibilitate mai bună a site-ului primăriei în căutările online, explică IT-stul Sike Csanád.

„O parte din recomandări nu au mare sens pentru cei cu vedere normală și este declarat de Google în mod explicit că anumite standarde trebuie implementate pentru a ajuta oamenii cu dizabilități. Pe partea publică nu știu cum stă treaba, dar pe partea comercială unde este cerere, va fi și ofertă în acest sens. Adică site-urile comerciale sunt mult mai bine puse la punct decât cele publice”, ne-a spus IT-stul.

Accesibilitatea digitală a devenit și mai importantă în timpul pandemiei de COVID-19 și rămâne esențială pentru adaptarea Europei la era digitală, se arată pe site-ul digital-strategy.ec.europa.eu.

Aceeași sursă arată că modificările simple care fac site-urile web și aplicațiile mai accesibile pot ajuta pe toată lumea, nu doar pe utilizatorii cu dizabilități. De exemplu, posibilitatea de a asculta un text este utilă nu doar pentru persoanele cu deficiențe de vedere, ci și atunci când nu există suficientă lumină pentru a citi, când utilizatorii fac multitasking, sau pentru a citi subtitrările unui videoclip într-un mediu zgomotos.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.