CULTURA 18 octombrie 2021

Sâmbătă, s-a încheiat Festivalul-Concurs DbutanT 2021

de Mirela Cara Dragu | 945 vizualizări

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT, realizată de Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța (TSC), s-a încheiat sâmbătă, 16 octombrie, cu o festivitate de decernare a premiilor și un concert al trupei White Betty. 

După ce sâmbătă, de la ora 16:00, publicul DbutanT a putut urmări, la Castelul Szentkereszty din Arcuș, spectacolul colectiv realizat de cei cinci regizori finaliști ai festivalului, participanții s-au reunit în sala TAM, unde au fost decernate premiile. Ediția de anul acesta a avut trei câștigători:

  • Cornelia Iordache - debut dramaturgic
  • Irisz Kovács - debut regizoral, secțiunea „Creație colectivă” 
  • Alin Neguțoiu - debut regizoral, secțiunea „Spectacole în competiție” 

Premiul pentru dramaturgie a fost acordat în avans și a constat în faptul că piesa câștigătoare, „La castel, poveste în cinci tablouri”, realizată în tabăra de creație de la Constanța sub coordonarea dramaturgului Székely Csaba, a stat la baza montării colective de la Arcuș. Din aceasta, fiecare regizor nominalizat a primit spre montare, prin tragere la sorți, câte un tablou. 

Celelalte cinci piese scrise în tabăra de creație vor fi publicate într-o antologie care va ajunge în toate teatrele din țară. 

Pentru cei doi regizori câștigători, premiul constă în montarea câte unui spectacol la fiecare din cele două teatre organizatoare. Astfel, Irisz Kovács va monta pe scena TAM, iar Alin Neguțoiu, pe scena TSC. Ceilalți regizori nominalizați au fost de asemenea invitați de conducerea TAM să propună eventuale proiecte de teatru în cinema. 

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu concertul trupei White Betty din Sf. Gheorghe, care a marcat și finalul ediției a VI-a de DbutanT. 

La ediția din acest an, au fost înscriși în competiție 32 de dramaturgi și 16 regizori debutanți. 

Cele cinci spectacole rămase în concurs au fost votate ca finaliste de către Consiliul Artistic al Teatrului „Andrei Mureșanu” și au fost apoi jurizate de Radu Afrim, Eugen Gyemant, Cristian Ban, Mihaela Drăgan și Bobi Pricop. Aceiași profesioniști care au jurizat și producțiile realizate în secțiunea „Creație colectivă”. 

Textele înscrise pentru debut în dramaturgie au fost citite și selectate de: Székely Csaba, Elise Wilk, Boros Kinga, Ionuț Sociu și Gabriel Sandu. Aceștia au desemnat și câștigătorul.

Pe lângă sprijinul oferit de Teatrul de Stat din Constanța, DbutanT a primit sprijin financiar de la AFCN și de la Consiliul Județean Covasna.

Conform ciclicității, anul viitor, în competiție vor intra, pentru a doua oară de la începutul festivalului, scenografii debutanți. 

Foto credit Volker Vornehm

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.