CULTURA 18 septembrie 2023

„Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”, ediția XXIX

de Covasna Media | 578 vizualizări

În zilele de 22-23 septembrie a.c., la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureșului, jud. Harghita, în organizarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH), a Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) București al Academiei Române, a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) Sf. Gheorghe din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei și a Asociației „Ștefadina” din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) Sf. Gheorghe și Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, se vor desfăşura lucrările celei de a XXIX-a ediții a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”.

Deschiderea sesiunii va avea loc vineri, 22 septembrie 2023, ora 15.00, cu un cuvânt de binecuvântare al Preasfințitului ANDREI, Episcopul Covasnei și Harghitei, urmat de cuvinte din partea reprezentanților administrației publice centrale, respectiv Ministerul Culturii, și locale, respectiv Prefectura județului Harghita și Primăria comunei Voșlobeni și a organizatorilor.

Lucrările sesiunii se vor desfășura în plen și pe secțiuni: Istorie, Sociologie și Etnografie, Cultură românească, Mediu asociativ – exemple de bună practică. La ediția din acest an a sesiunii participă peste 80 de cercetători, academicieni, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți, oameni de cultură din peste 30 de localități, din întreaga țară și Republica Moldova. Peste jumătate dintre participanții la lucrările sesiunii sunt doctori și doctoranzi în științe socio-umane. Un număr de 60 de conferențiari au participat la aproape toate cele 28 de ediții sau la cea mai mare parte a acestora, constituind astfel o comunitate științifică stabilă, o adevărată familie de intelectuali uniți în jurul unui obiectiv generos: cunoașterea istoriei, culturii și spiritualității românilor din sud-estul Transilvaniei.

De remarcat participarea distinșilor istorici, etnografi, sociologi și cercetători din cadrul următoarelor instituţii de ştiinţă şi cultură: Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române București, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române din Tg. Mureș, Academia Oamenilor de Știință Bucureşti, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului București al Academiei Române, precum și alte instituții, asociații culturale și cunoscuți seniori ai cercetării în domeniul științelor socio-umane.

În cadrul ediţiei din acest an, pe lângă temele tradiţionale referitoare la istoria, cultura şi civilizaţia românească din sud-estul Transilvaniei, vor fi dezbătute teme privind: 350 de ani de la nașterea domnitorului Dimitrie Cantemir; 170 de ani de la înfiinţarea ziarului Telegraful Român; 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite. Schimbările intervenite în textul Constituției României în anii: 1938, 1944, 1948, 1991, 2003; Istorie, cultură și civilizație în Arcul Intracarpatic − secolele XVIII-XX, precum și aspecte actuale ale conviețuirii interetnice din județele Covasna și Harghita; Concluziile desprinse după Conferința națională „Solidaritatea versanților. Interferențe culturale, istorice și religioase de o parte și de alta a Carpaților”.

Problematica abordată în plen și pe cele 5 secțiuni este diversă și cuprinde teme de larg interes pentru istoria națională, regional și locală: Comunităţile româneşti din scaunele secuieşti în secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea; Testamente din Scaunele Secuiești Ciuc și Odorhei (sec. al XVII-lea – prima jumătate a sec. al XIX-lea) – motivație și semnificație socială; O analiză calitativă asupra traumei istorice la românii din Covasna și Harghita, Tabăra/Colonia de vară organizată în anii 1937-1938 de Liceul Traian din Turnu Severin în comuna Lăzărești (fostul județ Ciuc), Protopopul Aurel Nistor…, salvat de la uitare; Schiță istorică a satului Doboi, județul Harghita. Evoluția izolării etnice a unei comunități românești; Elie Miron Cristea – cel dintâi eminescolog din literatura română; Demersuri legislative privind condiția românilor din Arcul Carpatic ș.a.

Cu această ocazie, va fi lansat volumul ACTA CARPATICA nr. IX/2023 – anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei și va fi acordat Premiul „Vasile Lechințan” inginerului Ciprian Hugianu, pentru studiul „Lucrări, studii și articole referitoare la istoria și cultura românilor din Arcul Intracarpatic redactate de istoricul Vasile Lechințan”.

Programul sesiunii cuprinde și vernisarea expozițiilor: Personalități românești din Covasna și Harghita realizată de MNCR și Colecții și colecționari din județul Covasna.

Comunicările prezentate în cadrul sesiunii vor fi publicate în Acta Carpatica nr. X/2024, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei, editat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Asociația „Ștefadina” din București.

Manifestarea se va desfășura cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Dezvoltare Comunitară, Monitorizare Întreprinderi și Instituții Publice.

Sf. Gheorghe,

15 septembrie 2023

Sursa: Biroul de presă al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.