CULTURA 23 iulie 2021

Revista „Caietele de la Araci” aflată la nr. 15

de Covasna Media | 1268 vizualizări

Lansăm online revista „Caietele de la Araci” aflată la nr. 15. Prezentarea este realizată de doamna prof. dr. Luminița Cornea, redactor-șef al revistei și poate fi urmărită pe canalul de youtube al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni: https://www.youtube.com/watch?v=9G3lmUHc5Io.

Revista  de literatură „Caietele de la Araci”, publicație semestrială a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, are ca obiectiv principal restituirea, revalorificarea, promovarea operei şi activităţii scriitorului Romulus Cioflec.

Aflată în anul IX de apariţie, recentul număr 15, de curând apărut, continuă să completeze portretul scriitorului născut la Araci cu informaţii de istorie literară care îi conferă şi caracterul de revistă-document. Istoricul literar Nicolae Scurtu aduce în faţa cititorilor „o mărturie emoţionantă a lui Romulus Cioflec” referitoare la „o inspirată evocare a personalităţii regelui Carol al II-lea, gândită şi elaborată cu prilejul împlinirii a zece ani de domnie a acestui voievod al culturii naţionale.” Cercetătoarea dr. Luminița Cornea prezintă partea a doua a studiului despre documentele aflate în arhiva Muzeului Național al Literaturii Române din București. Într-un alt studiu, aceeaşi autoare dezvăluie o descoperire în legătură cu primul episod al însemnărilor de călătorie cu titlul În jurul Peninsulei Balcanice spre Italia (redat în întregime). O „scrisoare contemporană din familia Cioflec”, cu titlul „Un copil al universului” este semnată de Carmen Muşat-Coman – foarte interesant!

Bogatei tematici despre activitatea și opera lui Romulus Cioflec i se adaugă paginile de literatură actuală semnate de scriitori consacrați, colaboratori ai revistei: Ion Topolog, Ionel Simota, Adrian Munteanu, Anthonia Amatti, Mihaela Malea Stroe, membri ai Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor. Filosoful A.I. Brumaru aduce un omagiu celui care a fost academician Alexandru Surdu, pe când scriitorul Cornel Dimovici oferă un text despre Comandăul de odinioară. E firesc ca alături de opera lui Romulus să se afle literatură contemporană, îmbinată cu arta contemporană realizându-se, astfel, legătura peste timp, întru veșnicie.  Necesara este astăzi şi rubrica „Să vorbim, să scriem corect” realizată de prof. Cristina Vişan.

Ilustrațiile din revistă reprezintă, în primul rând, documentele prezentate, imagini de primăvară din curtea muzeului şi operele unor artiști plastici cu care colaborăm, din care în acest număr sunt prezenţi: Elena Graure-Manta (Germania) și Fenea Petruț, originară din Basarabia de sud, Ucraina.

Varianta pdf. a revistei poate fi consultată accesând linkul de mai jos:

https://www.mncr.ro/publicatii+brosuri+numarul%2015%20din... 

Lectură plăcută!

(Comunicat Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.