CULTURA 14 martie 2013

Profil. Cine este noul Papă, Francisc

de Covasna Media | 621 vizualizări

Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio, până acum Arhiepiscop de Buenos Aires, a fost ales miercuri seară de Colegiul Cardinalilor pentru a fi noul suveran pontif.

papa francisc

Noul Papă ales este Jorge Mario Bergoglio, care a luat numele Francisc. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires şi are 76 de ani. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie.

Papa Francisc s-a născut pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, într-o familie de italieni.

A fost hirotonit preot, în Ordinul Iezuiţilor, pe 13 decembrie 1969, în timpul studiilor la Facultatea de Teologie din San Miguel. Între 1980 şi 1986 a fost rector al Facultăţii de Teologie şi Filosofie.

În 20 mai 1992 a fost numit Episcop de Auca. În 1998, a fost numit Arhiepiscop de Buenos Aires, devenind cardinal în 2001.

CV-ul lui Jorge Mario Bergoglio, aici.

Primul suveran pontif din America latină

Jorge Mario Bergoglio este unul dintre cei cinci copii ai unui angajat la căile ferate. A fost creat cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea, în 21 februarie 2001.

Nu făcea parte dintre favoriţi în 2013, însă a fost unul dintre principalii contracandidaţi ai lui Ratzinger în anul 2005. El este primul Papă din America latină.

Noul Papă este cunoscut pentru lupta pe care a dus-o împotriva inegalităţilor sociale şi pentru umilinţa în care trăieste: a refuzat să stea în reşedinta luxoasă pentru cardinali din capitala Argentinei şi a preferat să locuiască într-un apartament mic.

Deşi nu e considerat printre cei mai conservatori cardinali, se opune vehement mariajului gay, argumentând că un copil are dreptul să fie crescut de un tată şi o mamă. În ceea ce priveşte contracepţia, noul Papă are o poziţie mai moderată, acceptând-o când e vorba de impiedicarea răspândirii bolilor, arată The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice: Duhul Sfânt nu citeşte presa

Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a declarat că, potrivit presei, noul Papă ar fi trebuit să fie altul.

Duhul Sfânt nu citeşte presa. Dacă ar fi citit, poate ar fi ales altă Papă. Dincolo de ceea ce poate vedea presa este un element mult mai puternic, cel spiritual”, a afirmat acesta într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Potrivit lui Francisc Doboş, noul Papă i-a sprijinit foarte mult pe preoţii care frecventau zonele sărace, marginale, ale oraşelor. Mai mult de atât, Papa Francisc nu are şofer şi nici maşină de serviciu.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.