CULTURA 4 aprilie 2018

Premieră la TAM: Zbor deasupra unui cuib de cuci - după Ken Kesey

de Covasna Media | 934 vizualizări

Trupa Teatrului „Andrei Mureșanu” revine cu o invitație deosebită, întâmpinând iubitorii de teatru cu un nou spectacol din dramaturgia contemporană - Zbor deasupra unui cuib de cuci, adaptat după romanul cu același titlu scris de Ken Kesey, în dramatizarea regizorului Eugen Gyemant.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci”, romanul care a lăsat urme de neșters în literatura contemporană, este povestea zguduitoare a pacienților dintr-un ospiciu condus cu mână de fier de sora-șefă Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum electroșocurile și lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbolul revoltei împotriva autorității tiranice. Prin ochii altui pacient, șeful Bromden, un indian uriaș, asistăm la încleștarea dintre cei doi, luptă care capătă proporții aproape mitologice. „Zbor deasupra unui cuib de cuci” a dat și titlul unei celebre ecranizări, în regia lui Miloš Forman, avându-i în distribuție pe Jack Nicholson, Michael Berryman, Peter Brocco și Louise Fletcher. Astfel, spectacolul de teatru completează triada artistică, spectatorii având ocazia de a explora povestea din trei prespective diferite – citind, urmărind ecranizarea și vizionând spectacolul de teatru.

„Îmi doresc ca acest spectacol să aibă forța terapeutică a acelor momente intime aproape miraculoase de înțelegere limpede care ne sunt date uneori și m-ar amuza să le putem ascunde imediat înapoi, ca și când am încerca în felul ăsta să le protejăm. Este o poveste atât de dureroasă, încât te face să râzi și e făcută din momente atât de ridicole, încât îți rup inima. Într-un spital de psihiatrie de acum 60 de ani, câțiva oameni au reușit să își găsească propriul lor infern confortabil, apărați de viața adevărată, sub supravegherea unei infirmiere militare care îi chinuie ca pe copiii ei. Dar viața adevărată vine în scurt timp peste ei ca o furtună. Imaginile revoluțiilor americane ale anilor ’60 se suprapun peste spitalul de boli psihice al României părinților noștri, pentru a crea cadrul unui spectacol insuportabil de intim“. (Eugen Gyemant)

Avanpremiera spectacolului va avea loc în data de 14 aprilie 2018, iar premiera în data de 15 aprilie 2018. Ambele reprezentații vor avea loc de la ora 19:00, la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” – Sala Arta.

În distribuția din „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, publicul din Sfântu Gheorghe îi va putea urmări pe Sebastian Marina, Alexandrina Ioana Costea, Daniel Rizea, Costi Apostol, Liviu Popa, Marius Popa, Anca Pitaru, Veres-Nagy Attila, Ștefan Forir, Sergiu Aliuș, Fatma Mohamed, Claudia Ardelean, Alexandru Hristachi, András Zoltáni. Regia și scenografia sunt semnate de Eugen Gyemant.

Biletele costă 15 lei și pot fi cumpărate la biroul de organizări evenimente, la casieria teatrului și online, prin platforma biletmaster.ro accesibilă și prin intermediul paginii noastre www.tam.ro

Teatrul Andrei Mureşanu

– Biroul de presă -

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.