CULTURA 1 septembrie 2017

Poveștile ascunse ale municipiului Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1041 vizualizări

Studio M participă la un program de cooperare turco-europeană

În cadrul programului Tandem Turkey, pe data de 5 septembrie va avea loc proiectul de cooperare culturală, care se desfășoară în două etape: în luna iulie a avut loc prezentarea din Istanbul, iar pe data de 5 septembrie se vor aborda temele din Sfântu Gheorghe.

Cooperarea s-a încheiat între două organizații, proiectul instituțional fiind desfășurat de către Studio M din România și organizația Karakutu din Istanbul, Turcia.

Scopul proiectului implementat în cele două locații este acela de a prezenta în ambele orașe acele întâmplări, povești, destine umane, locații, care din oarecare motiv au o semnificație importantă și sunt relevante pentru viața comunității respective, însă importanța lor nu este încorporată în mod corespunzător în conștiința publică, sunt puțini cei care se amintesc de acestea, sau chiar nu știu nimic despre ele, au fost uitate în mod intenționat sau din neglijență. Metoda, care provine de la organizația turcă, se numește Plimbare prin Amintiri (Memory Walk) și în esență înseamnă că cei interesați de plimbare vor parcurge un traseu prestabilit, fiecare stație a traseului fiind legată de o poveste, iar în acea locație participanții vor asculta povestea respectivă.

Prin participarea Studio M, Plimbarea prin Amintiri se modifică, participanții pre-înregistrați  însușindu-și cele mai importante momente ale poveștilor, întâmplărilor, printr-o reprezentație scurtă, adică participanții nu vor fi doar simpli ascultători, spectatori pasivi, ci vor deveni parte a poveștii umane uitate.

Bazându-se pe succesul avut la ieșirea lor în Istanbul, artiștii se pregătesc să prezinte trei povești la Sfântu Gheorghe, dintre acestea două procesează destine umane concrete, în timp ce a treia se leagă mai degrabă de o locație și de semnificația acesteia. 

Membrii trupei din Sfântu Gheorghe: Veres-Nagy Attila, Gáll Katalin, din partea Studio M, Sebastian Marina, din partea Teatrului Andrei Mureșanu, Katona Dávid, muzician și actor liber profesionist. Membrii echipei din Turcia: Elif Özsüt și Sevinç Coşkun.

Pentru a lua parte la Plimbarea prin Amintiri, organizată marți, 5 septembrie, de la ora 18:00, cei interesați pot să se înscrie pe adresa tandem@m-studio.ro, iar detalii despre program se pot afla de pe pagina Facebook a evenimentului: The Hidden Stories of Sepsiszentgyörgy / Sfântu Gheorghe.

Programul Tandem Turkey a fost lansat în anul 2011, la inițiativa Fundației Culturale Europene „European Cultural Foundation”, cu participarea a două organizații partenere locale: din Europa, organizația MitOst e.v. din Berlin, iar din Turcia, organizația Anadolu Kültür sunt cei care sunt responsabili de desfășurarea programului anual, cu o durată de un an și jumătate.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Anunţ public

Acum 2 ore, 24 minute

CONVOCATOR

Acum 8 ore, 45 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.