CULTURA 26 septembrie 2022

O săptămână de filme bune cu intrare liberă, la Eva Filmmakers Fest

de Mirela Cara Dragu | 855 vizualizări

Cinefilii din Sf. Gheorghe și alte cinci localități din județ au ocazia să vadă toată săptămâna aceasta filme europene de calitate, la cea de-a doua ediție a Eva Filmmakers Fest. În Sf. Gheorghe, peliculele se proiectează la Cinema Arta, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Vineri, 23 septembrie, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a festivalului de filme regizate exclusiv de femei, Eva Filmmakers Fest, organizat de Casa de Cultură „Kónya Ádám” prin Cinema Arta, în colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”. La eveniment au fost prezente regizoarele ale căror pelicule au putut fi urmărite în weekend, precum și reprezentanți ai organizatorilor. 

Festivalul a început cu un concert cu muzică de film, susținut de Orchestra de Cameră Ciuc, iar de vineri până duminică deja au fost proiectate mai multe filme, a căror regie este semnată de Teodora Ana Mihai, Réka Divinyi, Krisztina Goda și Ligia Ciornei. 

Luni, se va difuza filmul Ligiei Ciornei, „Clouds of Chernobyl / Anul pierdut 1986”, care spune povestea unei mame tinere pe care soacra o forțează să avorteze, în contextul în care mulți copii se nășteau morți sau cu malformații, pe fondul exploziei de la Cernobîl. 

Marți, în prim-plan va fi tot o tânără mamă, în filmul „Șase săptămâni”. De data aceasta, mama este o adolescentă pe care contextul în care rămâne însărcinată o determină să își dea fiica în adopție. Regia filmului este semnată de Noémi Veronika Szakonyi.

Miercuri, cinefilii vor putea urmări filmul „Anișoara”, regia Ana-Felicia Scutelnicu. Acesta aduce pe ecran fiorii primei iubiri pe care o trăiește o tânără orfană din Republica Moldova. Tot miercuri, se va difuza și filmul „Lemonade”, al Ioanei Uricaru, în care întâmplările prin care trece o mamă singură aflată la lucru în SUA scot la iveală și aspecte mai puțin promovate ale societății americane. 

Joi, regizoarea Réka Szabó aduce în festival lungmetrajul „Euphoria of Life”, în care o supraviețuitoare a Holocaustului și o dansatoare își pun în scenă, împreună, povestea vieții. O peliculă interesantă inclusă în programul zilei de joi este și cea regizată de Mihaela Drăgan, „The Future Is a Safe Place”. Este vorba despre un film experimental, bazat pe un concept artistic ce combină cultura și istoria romilor cu tehnologia și vrăjitoria. Mihaela Drăgan, care este și actriță, va putea fi urmărită și în spectacolul „Romacen. Vremea Vrăjitoarei”, programat în aceeași zi la TAM. 

Festivalul se încheie vineri, 30 septembrie, cu pelicula „Haita noastră”, în regia cineastei Hajni Kis. Pelicula spune povestea lui Niki, un copil crescut de bunici, care încearcă să se apropie de tatăl cu care are o relație destul de rece. 

Tot în ultima zi a festivalului, la Teatrul „Andrei Mureșanu”, este programat spectacolul-concert „Povestea Leului Ra”, realizat de muzicianul Marius Popa și regizorul Cezar Ghioca. 

După proiecții, spectatorii vor avea ocazia să stea de vorbă cu regizoarele filmelor aduse în festival. Unele dintre acestea ajung în această săptămână și în alte localități din județ, precum Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Baraolt, Covasna și Tg. Secuiesc. 

Pe tot parcursul desfășurării Eva Filmmakers Fest, vor fi susținute și master class-uri pentru cei interesați. O prezență care nu poate fi trecută cu vederea este cea a Irinei Margareta Nistor, al cărei master class este programat pentru ziua de joi. 

Intrarea la toate filmele din festival este liberă, în limita locurilor disponibile. Detalii despre program se găsesc pe pagina de Facebook Eva Filmmakers Fest

Fiind primul festival din țară dedicat exclusiv cineastelor, Eva Filmmakers Fest se bucură deja de notorietate, așa cum a reieșit și din declarațiile făcute la evenimentul de deschidere de către organizatori. 

Cum în orașul Sf. Gheorghe se întâmplă enorm de multe lucruri deodată, în aceeași zi, și de multe ori la aceeași oră, suntem într-un număr restrâns. Acest număr, ca-n fiecare an, va crește sistematic. Probabil, și la proiecția de filme, deja va fi mult mai multă lume, iar pe urmă, din ce în ce mai multă lume, până la finalul festivalului. Asta înseamnă că există viață culturală foarte activă în Sf. Gheorghe, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Anna Maria Popa, directoarea Teatrului „Andrei Mureșanu”.

Sunt destul de încântată că putem organiza din nou acest festival, întrucât consider că una dintre întrebările pe care ni le punem constant în zilele noastre este cum să găsești un echilibru între cariera profesională și viața personală, dacă ești femeie. Este o întrebare pe care mi-o pun aproape în fiecare zi, și văd că și femeile din jurul meu își pun această întrebare în fiecare zi. Și nu este un lucru fără motiv, deoarece încercăm să ținem pasul cu o lume tot mai rapidă și tot mai intensă. Totuși, acest tip de festival este un răspuns divers și creativ la această întrebare”, a spus viceprimarul Fruzsina Vargha, la deschiderea celei de-a doua ediții de Eva Filmmakers Fest.

Sursa foto: EVA Filmmakers Fest/Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.