CULTURA 14 decembrie 2017

Mozart și clasicismul vienez – Concert educativ

de Covasna Media | 1636 vizualizări

Nici în acest an nu vor lipsi concertele educative din cadrul Stagiunii de concerte lecții destinată publicului tânăr din Sfântu Gheorghe. Primul concert educativ al sezonului, cu tematica Mozart și clasicismul vienez, va avea loc la data de 15 decembrie, între orele 10:00–12:00 la Teatrul Tamási Áron.

Materialul muzical al concertului se bazează pe opera lui Mozart, intitulată Mica serenadă nocturnă. Concert susținut în colaborare cu Orchestra de Cameră Georgius, narator Adorján Csaba.

Clasicismului vienez denumește perioada istoriei muzicii europene cuprinsă între anii 1750 și 1827. În această epocă, au compus, printre mulți alții, Haydn, Mozart și Beethoven. Literatura istoriei muzicale enumeră pe lângă aceștia compozitori ale căror lucrări se caracterizează prin creații melodice, armonioase și structurale, respectiv prin bogăția de exprimare. Clasicismul este una dintre cele mai valoroase și interesante perioade ale istoriei muzicii. Explorarea și prezentarea limbajului muzical al acestei perioade este esențială pentru înțelegerea muzicii din perioadele ulterioare.

Mozart este unul dintre cei mai proeminenți reprezentanți ai clasicismului vienez. Una dintre cele mai populare creaţii ale compozitorului este Mica serenadă nocturnă (Eine kleine Nachtmusik). Se poate auzi adesea în interpretarea a mai multor instrumente de coarde de la cvintet la orchestra de cameră, în diferite variante. Inițial, Mozart a prescris două viori, o violă  și un violoncel, sau poate un contrabas (denumindu-l „bas”), dar nu a definit numărul instrumentiștilor. Opera combină toate plăcerile și senzația de sărbătoare a muzicii de serenadă. Ea nu pătrunde  în adâncimile emoțiilor, dar în ceea ce privește soluția structurală este demnă din toate punctele de vedere să fie în rândul marilor capodopere ale epocii, asemenea  operei  Don Giovanni, scrisă în același timp cu cvintetul de coarde în G minor, sau sextetul intitulat Dorfmusikanten  sau  opera Nachtmusik.

Prețul biletului pentru concertul educativ este de 5 lei și poate fi achiziționat la Biroul de Evenimente Culturale. Program: Luni-joi 9-16, Vineri 9-13. Sediul: Piața Libertății nr.1, tel.: 0267312104.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.