CULTURA 5 mai 2016

Marș la Sfântu Gheorghe, de Ziua Națională a Costumului Tradițional

de Sever Ioan Miu | 978 vizualizări

Românii și maghiarii, așteptați la eveniment. Organizatorii doresc o manifestație pașnică, fără steaguri

Simbol al identității naționale și legătură cu trecutul, costumul tradițional, fie el românesc, maghiar sau al altor etnii, este onorat de anul trecut prin Ziua Națională a Costumului Tradițional. Stabilită prin lege în a doua duminică a lunii mai, ziua va fi celebrată printr-un eveniment la Sfântu Gheorghe, pe 8 mai. Evenimentul a fost inițial anunțat pentru portul românesc, dar la marș sunt așteptați și secuii în portul lor tradițional. Organizatorii roagă participanții să nu aducă niciun fel de steag, fie el românesc sau secuiesc.

„Nu suntem naționaliști, suntem patrioți“

Evenimentul e organizat de un grup de prieteni, originari din Brăila și are pe Facebook numele „Manifestăm pașnic în cinstea portului tradițional Românesc“. Cer mai multe detalii de la unul dintre organizatori, Alexandru Octavian Mircea.

„Eu fac evenimente de genul acesta în fiecare an. E primul eveniment pe care îl fac în România, dar până acum am făcut în Italia, am avut succes, au fost foarte mulți, și urmează să fac și în Irlanda“, spune Mircea, care locuiește pe insulă. Dar de ce a ales Sfântu Gheorghe? „Pentru că a fost o chestie, s-a pornit cu scandal, iar noi am zis că mergem să facem pace. Știm că sunt conflicte și noi nu vrem să avem conflicte pentru că nu suntem naționaliști, suntem patrioți“.

Bentițe, da, steaguri, ba

În acest context, organizatorul spune că secuii sunt bineveniți la eveniment: „Și etnicii, dacă sunt dornici să participe, foarte bine.

-Pot să vină în costumul lor secuiesc?

-Exact! Singura chestie ar fi să nu vină cu drapelul ca să nu venim nici noi. Eu i-am informat pe toți să nu vină cu steagul, pentru că dacă vin cu drapelul, ceilalți o să aibă pretenția să scoată și ei drapelul. Că vin cu bentițe pe mâini, asta e altceva. Să nu fie mare, vizibil, pentru că fiind mare, vizibil, e ca și cum zici ‘noi suntem ăștia și vrem să facem aici’. Automat și ceilalți spun: ‘și noi suntem de aici, de ce să nu venim cu steagul?’ Nu vrem să creăm discuții de genul acesta“.

costume traditionale (2)

Evenimentul a primit deja avizul Primăriei din Sfântu Gheorghe. Reprezentanții primăriei au avut o observație cu privire la locul inițial de începere al mitingului, spune Mircea: „Nu erau de acord cu partea cu Gara, pentru că normal și prin lege nu este permis să se organizeze mitinguri în fața stațiilor de tren sau autobuz“. Astfel, evenimentul începe de la ora 9  la Statuia Ostașului Român din Sfântu Gheorghe, iar alaiul înveștmântat în straie populare o va lua spre centru, pe E578, apoi pe 1 Decembrie 1918 și Grof Miko Imre până la Catedrala Ortodoxă. Acolo, organizatorii doresc să participe la slujbă și să rostească un discurs. Mircea spune că încă nu a vorbit cu preoții de la Catedrală, dar ora de început a fost fixată astfel încât  participanții să poată veni la slujbă. Toate detaliile definitive vor fi disponibile pe pagina evenimentului, „Manifestăm pașnic în cinstea portului tradițional Românesc“.

Școlile și ziua costumului

Adoptată în primăvara anului trecut, legea care instituie Ziua Națională a Costumului Tradițional din România face referire și la promovarea acestuia la orele de școală. Actul normativ precizează că, „în cadrul curriculei şcolare pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică – sau disciplinele echivalente – vor fi incluse 2 ore, în luna mai, consacrate tematicii portului tradiţional al zonei şi portului tradiţional al minorităţilor naţionale din România, precum şi semnificaţiei acestora în conturarea şi păstrarea identităţii naţionale etnice“. Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că nu au primit nicio adresă  în acest sens de la Ministerul Învățământului, nici anul trecut, nici anul acesta. Totuși, luna mai este la început, iar inspectorii nu exclud ca o adresă pe această temă să vină în zilele următoare. Pe de altă parte, chiar dacă nu au fost înștiințate oficial, profesoarele de cultură civică pe care le-am contactat sunt dispuse să abordeze tema costumului tradițional la oră.  „M-ați luat prin surprindere, nu am primit nicio adresă. Marți am în orar cultură civică și pot să fac niște prezentări powerpoint legate de ziua aceasta. Mi se pare chiar foarte normal să ne cunoaștem portul tradițional dar și al minorităților conlocuitoare“, a declarat o profesoară de cultură civică de la școala Gimnazială Avram Iancu din Covasna, Adriana Bota. În lipsa unei adrese de la Minister, și o profesoară de cultură civică de la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a aflat despre evenimentul tot de la mine. "În următoarele două săptămâni vom organiza activități pentru a marca acest eveniment. Vineri am ore cu cele trei clase a VII-a și atunci le voi spune elevilor despre paradă. Iar pe cei care deţin un costum popular, îi îndemn  să participe." a afirmat profesoara Olga Mitroi.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.