CULTURA 11 iulie 2023

Magia muzicii se naște la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 771 vizualizări

Muzica clasică a fost în centrul atenției timp de patru zile, la prima ediție a Festivalului de muzică clasică SepsiClassic

Peste 1.000 de spectatori au luat parte la primul festival de muzică clasică de la Sfântu Gheorghe – SepsiClassic – care a avut loc în perioada 6-9 iulie. Iubitorii de muzică au asistat la prelegeri de istorie a muzicii, concerte în aer liber în Parcul Elisabeta, concerte simfonice, camerale și solo.

Numărul de participanți la festival, minutele lungi de aplauze ale publicului la finalul concertelor, numărul mare de persoane de toate vârstele, toate acestea indică faptul că există o cerere pentru muzica clasică și pentru festivalurile de muzică clasică din Sfântu Gheorghe. Datorită festivalului SepsiClassic, Sfântu Gheorghe a fost pus pe harta muzicii clasice din Europa.

Seria de concerte, care a început joi seara, a inclus o interpretare de renume mondial a concertului Salut d'amour de către faimoasa trupă Kaganovskiy Virtuosi și o interpretare fantastică a talentului local Furus Ábel în Biserica Unitariană, cu casa închisă, o deschidere potrivită pentru festival!

Kolonits Klára, cântăreața de operă laureată a premiilor Kossuth și Liszt, spectacolul lui Keresztes Antónia și pianul senzual al lui Zsoldos Bálint au fost unele dintre cele mai importante momente ale evenimentelor de vineri seara de la Centrul Cultural Arcuş. Într-un repertoriu atent selecționat, intitulat Flori de vară, artiștii au interpretat lucrări ale marilor romantici Ceaikovski, Brahms și Grieg.

Seara s-a încheiat cu organistul și dirijorul de renume internațional Somogyi-Tóth Dániel, care a cântat la orga Bisericii Krisztus Király, precedat de Kádár János Balázs, clarinetist din Sfântu Gheorghe. Au fost interpretate piese de Purcell, Vivaldi și Bach.

Pianul Bogányi a fost o adevărată atracţie a festivalului. „Pianul miraculos" aerodinamic, a cărui finalizare a durat șapte ani, a fost construit pe baza unui concept și a unei tehnologii noi, cu o formă și o construcție complet unice. La pianul dezvoltat în Ungaria, cu un sunet foarte clar și puternic, au cântat pianiștii interpreți sâmbătă și duminică.

Mai întâi, pianista Radnóti Róza a cântat la acest instrument special în Sala Bartók a Muzeului Național Secuiesc, recent renovat. Pentru a marca centenarul nașterii celebrului compozitor maghiar de renume mondial Ligeti György, pianista a susținut un recital de pian intitulat Ligeti 100 - Miniaturi de lucrări de Bartók și Ligeti. Publicul a putut asculta și talente locale, mai întâi Dénes Dorottya a cântat la violoncel, apoi Sebestyén-Lázár Regina a interpretat compoziții proprii, acompaniat la violoncel de Dénes Dorottya.

Bogányi Gergely și Veress Ábel, cărora li s-au alăturat Kiss Lucia la violoncel și Kóbor Éva la vioară, au cântat în fața unei săli pline. Spectacolul lor a fost unul dintre cele mai importante momente ale festivalului.

Duminică, una dintre cele mai incitante figuri ale lumii muzicale din Sfântu Gheorghe, pianistul Szőcs Botond, a mișcat nu doar clapele pianului Bogányi, ci și inimile publicului cu interpretarea sa energică și în același timp sensibilă. Alături de el, în Sala Bartók a Muzeului Național Secuiesc au fost Filip Zsombor la chitară, Csoma Attila la tubă și Mădălina Bourceanu la voce.

Ovațiile publicului au răsplătit cu minute îndelungate de aplauze concertul simfonic al Filarmonicii Banatul din Timișoara, un final pe măsură pentru primul festival de muzică clasică de la Sfântu Gheorghe. Lucrările lui Bartók și Beethoven, interpretate în acustica impresionantă a Bisericii Krisztus Király, au încadrat perfect evenimentele din cele patru zile.

Andriș Ovidiu-Florian, managerul Filarmonicii Banatul din Timișoara, a declarat în discursul său: „Deși se știe că Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în acest an, prin acest eveniment, Sfântu Gheorghe se află acum pe harta muzicii clasice din Europa”.

Joi și vineri dimineața, istoricul muzical Zsoldos Dávid a făcut un tur ghidat al lui Bach și Haendel, dar și al lui Liszt și Paderewski, în opera și în viața privată, în cadrul conferințelor de la Cinema Arta. El a povestit despre viaţa şi cariera unor artiști remarcabili care, pe parcurs, au atins culmile pe care le puteau atinge artiștii vremii lor în societate. „Sper ca această lucrare și acest eveniment să continue mulți ani de acum încolo, pentru că este un festival care ar putea avea loc şi într-un oraș mare. Oamenii din Sfântu Gheorghe să aibă grijă de el și să fie mândri de el", a declarat Zsoldos Dávid, președintele Consiliului Muzical Maghiar și director fondator al Papageno, la concertul de închidere a festivalului.

Vineri, Cvartetul Lilium și duminică, Orchestra de Cameră Clarinetto au susținut un concert în aer liber în Parcul Elisabeta, atrăgând un număr mare de vizitatori în împrejurimile frumoase şi confortabile ale lacului.

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Asociația Culturală „Mikes Kelemen”.

(Sursa: comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.