CULTURA 7 octombrie 2019

Luminiţa din Secuime sau Spune-mi pe cine urmăreşti, ca să-ţi spun cine eşti!

de Covasna Media | 1543 vizualizări

Există în Secuime, mai precis în Sfîntu Gheorghe, o Luminiţă care de cîteva decenii este mereu pe urmele unui scriitor. Cum toţi sîntem pe urmele unor oameni, mai mult sau deloc respectabili, cînd vreţi să aflaţi cine este cu adevărat omul din faţa voastră, de mare ajutor este vorba: spune-mi pe cine urmăreşti, ca să-ţi spun cine eşti! Este vorba de cei pe care-i urmărim mînaţi de pasiunile, obsesiile şi nevoile noastre de cunoaştere / comunicare / formare, iar aceştia pot fi profesori, jurnalişti, artişti, scriitori, oameni de ştiinţă şi de multe alte profesii – oameni pe care îi considerăm, cu sau fără temei, de valoare. 

Revenind la Luminiţa din Secuime, numele său întreg este Luminiţa Cornea, o Doamnă care este mereu pe urmele lui Romulus Cioflec, cel mai valoros scriitor român din judeţul Covasna, născut la Araci, a cărui biografie, indiferent de cine o scrie, începe aşa: „Romulus Cioflec (1882 - 1955), profesor și scriitor, s-a remarcat și a fost apreciat de scriitorii vremii pentru talentul și implicarea sa activă în viața culturală românească.” Revenind la vorba spune-mi pe cine urmăreşti, ca să-ţi spun cine eşti, Luminiţa din Secuime este după chipul şi asemănarea celui pe care îl tot urmăreşte de ani buni: este profund implicată în viaţa culturală românească din zonă, în calitate de profesoară şi cercetătoare în domeniul istoriei literaturii.  

Luminiţa Cornea s-a născut în Giurgiu, a absolvit cursurile unui Liceu din Blaj, promoţia 1967, apoi Institutul Pedagogic din Baia Mare, promoţia 1970. Studiile superioare şi le-a făcut la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Limba şi Literatura Română, promoţia 1974. În anul 2006, obţine titlul ştiinţific de Doctor în Filologie, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost profesor (gradul didactic I) la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe, muzeograf la Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci, secretar, apoi preşedinte al Filialei Covasna a Societăţii de Ştiinţe Filologice din România (1984-2010), preşedinte al Despărţămîntului ASTRA Covasna-Harghita (2011-2017). Din 2016, este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov.

În activitatea sa de cercetător în domeniul istoriei literaturii române, Luminiţa Cornea a publicat 12 volume de autor, s-a îngrijit de apariţia a peste 10 ediţii de memorialistică şi istorie literară, a colaborat  la realizarea unor studii colective şi este autoarea a numeroase articole în presa locală și națională. Cele mai multe dintre ediţiile îngrijite de Luminiţa Cornea sînt legate de biografia şi opera lui Romulus Cioflec, aşa cum este şi „Pe urmele Basarabiei”,  Editura Ştiinţa, Colecția „Pagini despre Basarabia”, Chișinău, 2019 – volum a cărei lansare va avea loc sîmbătă, 12 octombrie, ora 15.00, la sediul din Sfîntu Gheorghe al Centrului de Cultură Arcuş. Aşadar, la Sfîntu Gheorghe va fi lansat un volum publicat de o Editură din Chişinău, legătura dintre cele două oraşe fiind scriitorul român născut în Araci, care, aflăm din Studiul introductiv semnat de Luminiţa Cornea, „Prin activitatea de aproape zece ani desfăşurată la Chişinău, a dovedit că este un bun şi fidel prieten al basarabenilor”. Mereu pe urmele scriitorului născut la Araci a ajuns la Chişinău şi Luminiţa Cornea, pe care renumitul profesor şi istoric literar Nicolae Scurtu o numeşte „una dintre cele mai instruite şi, totodată, excelente cercetătoare a itinerariului biografic şi creator al lui Romulus Cioflec”.  

De curînd, una dintre cele mai valoroase jurnaliste din presa locală, tînăra Iulia Drăghici-Taras, a semnat un excelent articol cu un titlu simplu, „Romulus Cioflec a revenit printre elevi”, dar care trimitea la o realitate complicată, referitoare la lungul drum al unui scriitor către atenţia tinerilor de azi. Realitatea este că, la acest început de secol 21, Romulus Cioflec a ajuns doar în studiile de istoria literaturii române semnate de cercetători. Pentru cititorii de toate vîrstele, inclusiv şi mai ales elevi, biografia şi opera scriitorul din Araci au rămas necunoscute sau cel mult nişte titluri de cărţi şi un nume de autor cu o rezonanţă exotică, nume amintit în relaţie cu alţi mari scriitori români (R. Cioflec a fost prieten şi a purtat un intens şi incitant dialog epistolar cu personalităţi ale vremii sale, precum G. Ibrăileanu, Mihail Dragomirescu, Panait Istrati, Vasile Goldiş, George Topîrceanu, Mihail Sadoveanu,  şi mulţi alţii). În aceste condiţii, un articol cu titlul „Romulus Cioflec a revenit printre elevi” trimite la un eveniment demn de toată atenţia, mai ales că este vorba de o revenire pe un drum european, un drum deschis chiar de elevi. Este vorba de elevi de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe,  care s-au înscris în noua Ediţie a Competiţiei Euroscola cu ambiţia de a-i determina şi pe alţi tineri să-l descopere şi să se apropie de Romulus Cioflec. Iar tinerii de azi au ce descoperi, dacă pornesc pe urmele lui Romuls Cioflec: vor descoperi un romancier captivant, pe care unii cercetători l-au situat în vecinătatea lui Slavici, Rebreanu, Panait Istrati sau Agîrbiceanu; un dramaturg viu, ale cărui personaje le recunoaştem printre noi; un jurnalist redutabil şi un călător prin Europa, care a lăsat în urmă pagini cu valoare documentară; un rafinat autor de proză scurtă şi un curajos şi lucid memorialist; un adevărat prieten al basarabenilor, pentru a căror emancipare naţională şi culturală a luptat; un profesor bine instruit şi dăruit, care şi-a început cariera didactică în Botoşani, apoi a predat la şcoli din Chișinău (1917-1926), Timișoara (1926-1936) și București (1936-1942); un ardelean filantrop şi apărător al celor fără de noroc – un om al faptelor, care s-a ferit de vorbele mari şi a ştiut să-şi iubească poporul, fără să urască alte neamuri.  

Elevii de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe au mai participat la Concursul Euroscola, în urmă cu doi ani, cînd s-au confruntat cu 100 de şcoli din România şi au ieşit pe Primul loc. Ediţia 2019-2020 Euroscola le propune elevilor din România să intre în celebra competiţie europeană sub deviza „Educaţia schimbă vieţi”, iar asta înseamnă să identifice o personalitate locală sau naţională pe urmele căreia tinerii să ajungă a descoperi forţa educaţiei de a le schimba propria viaţă şi viaţa unei comunităţi. Indiferent ce loc vor ocupa la această ediţie, elevii de la CNMV au cîştigat deja admiraţia comunităţii noastre, pentru că au ales să pornească pe urmele lui Romulus Cioflec, iar acest lucru este posibil şi datorită Luminiţei Cornea – cărţile sale, dedicate scriitorului din Araci, joacă acum rolul unui adevărat însoţitor de drum în curajoasa călătorie a tinerilor covăsneni. O călătorie la care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este onorat să fie partener de drum. 

(Nina Ţînţar)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.