CULTURA 6 ianuarie 2011

La Teatrul ”Tamási Áron”, două spectacole pentru publicul de limba română

de Covasna Media | 791 vizualizări
În zilele de 7 şi 8 ianuarie, vineri şi sâmbătă vor avea loc două spectacole cu titrare în limba română la Teatrul ”Tamási Áron” din Sf. Gheorghe. În data de 7 ianuarie va fi prezentat spectacolul Profetul Ilia în Sala Kamara, iar în data de 8 ianuarie va fi prezentat spectacolul Neguţătorul din Veneţia în Sala Mare (spectacol studio) a teatrului. Amândouă spectacole au fost montate de regizorul László Bocsárdi, şi sunt producţii

În zilele de 7 şi 8 ianuarie, vineri şi sâmbătă vor avea loc două spectacole cu titrare în limba română la Teatrul ”Tamási Áron” din Sf. Gheorghe. În data de 7 ianuarie va fi prezentat spectacolul Profetul Ilia în Sala Kamara, iar în data de 8 ianuarie va fi prezentat spectacolul Neguţătorul din Veneţia în Sala Mare (spectacol studio) a teatrului. Amândouă spectacole au fost montate de regizorul László Bocsárdi, şi sunt producţii recunoscute de public dar şi de breaslă.

Reprezentaţiile încep de la ora 19:00, şi deoarece amândouă se joacă în spaţiu restrâns, numărul locurilor este limitat. Bilete se pot cumpăra la Biroul de Evenimente Culturale din Sf. Gheorge, şi se pot rezerva prin telefon, sunând la numerele 0267-312-104, 0745-589-214 sau 0728-083-336.

Profetul Ilia

Piesa intitulată Profetul Ilia de Tadeusz Szobodzianek, s-a inspirat din întâmplări reale. În anii 1910, Éliás Klimowicz, un ţăran din Belorusia porneşte într-un pelerinaj la „preotul minunat”, ca împreună cu el, prin rugăciuni să salveze sătenii de un tâlhar renumit. În timp ce Éliás îşi urmează drumul, tâlharul moare, iar acest eveniment e interpretat de ţărani ca fiind un miracol. Şi, pentru că în acele vremuri funcţionau mai multe „Maici” şi „Sfinţi Botezători” prin zonă, după cele întâmplate, şi Éliás va fi declarat sfânt, sub numele de Profetul Ilia. Încetul cu încetul se răspândeşte vestea că Ilia ar fi însuşi Isus Hristos, venit a doua oară pe pământ, şi de aceea un grup de săteni decid să-i dea „o mână de ajutor” la a doua mântuire. Împart între ei rolurile întâmplărilor biblice şi pornesc la crucificarea Profetului, ca să se mântuiască împreună cu El.

Neguţătorul din Veneţia

Dintre multele comentarii pe care piesa Neguţătorul din Veneţia de Shakespeare le-a stârnit de-a lungul timpului, se remarcă un fragment semnat de istoricul literar Géher István, modul său de a privi acest text fiind în acord cu lumea din spectacolul construit de László Bocsárdi şi echipa sa: „Problema centrală nu e nici antisemitismul şi nici antifeminismul, dar amândouă se regăsesc ca motive ce străbat piesa, împreună cu multe alte teme controversate ale zilelor noastre. Cum să reacţionăm faţă cu cei diferiţi de noi; să avem sau să nu încredere în justiţie, să avem sau să nu încredere în femei, care este sursa banilor şi la ce ne folosesc ei... Toate acestea sunt contopite şi comprimate într-o comedie obişnuită-romantică.”

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
guruianu madalin, 8 ianuarie 2011
nu e chiar o surpriza ... sunt vreo 4 ani de cand la propunerea Asociatiei pentru Comunitate, Teatrul Tamasi Aron a introdus abonamentul Eugen Ionesco pentru spectatorii romani ... si de atunci citeste integral
Vali, 8 ianuarie 2011
Si daca ar fi mai dese, cred ca nu ar fi nici o problema...
un cetatean, 8 ianuarie 2011
Felicitarii! O surpriza foarte placuta! Tot respectul!
Alin, 7 ianuarie 2011
am sunat pe la 13:30 si nu mai aveau bilete...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.