CULTURA 13 martie 2013

Fum alb la Vatican. Noul Papă este arhiepiscopul argentinian Jorge Mario Bergoglio

de Covasna Media | 726 vizualizări

Noul Papă, care a luat numele Francisc, este Jorge Mario Bergolio, Arhiepiscop de Buenos Aires, care are 76 de ani. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Pe hornul Capelei Sixtine a ieşit fum alb în jurul orei 20.06 (ora României). Sute de mii de credincioşi aflaţi în Piaţa Sfântul Petru şi-au manifestat bucuria.

Noul Papă ales: Francisc I

În uralele a sute de mii de credincioşi catolici, Francisc şi-a făcut apariţia la balcon şi a ţinut primul său discurs public după ce a primit onorul gardei elveţiene.

Fraţi şi surori, bună seara! Ştiţi că datoria Conclavului este aceea de a da un episcop Romei. Se pare că fraţii mei cardinali s-au dus să-l caute aproape până la capătul lumii. Dar, suntem aici!”, a rostit noul Papă.

Îninte de a oferi prima sa binecuvântare în calitate de Suveran Pontif, Francisc a făcut un gest inedit, cu care a cucerit fără îndoială inimile catolicilor din întreaga lume. Le-a cerut celor aflaţi în Piaţa Sfântul Petru să îi ofere binecuvântarea lor.

Vă cer înainte de toate o favoare. Înainte ca Episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer ca voi să vă rugaţi lui Dumnezeu să mă binecuvânteze pe mine. Rugăciunea poporului care cere binecuvântarea pentru episcopul său. Să facem în tăcere această Rugăciune a voastră pentru mine”, a rostit Papa Francisc.

După ce a primit binecuvântarea mulţimii, noul Papă i-a binecuvântat, la rândul lui, pe credincioşii romano-catolici din întreaga lume.

„Acum vă dăm binecuvântarea noastră vouă şi întregii lumi, tuturor bărbaţilor şi femeilor de bunăvoinţă. Fie ca Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, în a căror putere şi autoritate ne încredem, să ducă ruga noastră la Dumnezeu. Amin!”, a încheiat acesta.

În primul său discurs, Francisc a făcut apel la fraternitate în sânul Bisericii şi s-a rugat pentru predecesorul său, Benedict al XVI-lea, căruia i-a mulţumit pentru activitatea sa în favoarea bisericii.

Noul papă Francisc i-a telefonat după alegerea sa Papei emerit Benedict XVI-lea şi „îl va întâlni în următoarele zile”, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, preotul Federico Lombardi.

Joi după-amiază, noul Papă argentinian va celebra o liturghie alături de toţi cardinalii în bazilica Sfântul Petru, iar vineri dimineaţă le va acorda audienţă în Sala Clementină de la Vatican.

Papa Francisc I s-a născut în Argentina, a urmat şcoala tehnică, având diplomă de chimist, abia la vârsta de 21 de ani urmând cursurile Seminarului.

Noul Papă nu are un plămân, pentru că i-a fost extras în copilărie în urma unei infecţii puternice.

Jorge Mario Bergolio a fost creat cardinal de către Papa Paul al II-lea, în anul 2002. Cele două treimi din voturi, necesare pentru alegerea noului papă au fost întrunite după cinci runde de vot. CV-ul lui Jorge Mario Bergoglio, aici.

Numele noului Pontif a fost anunţat în cadrul ceremoniei numite "Habemus Papam", de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, în calitate de protodiacon al Bisericii Romano-Catolice.

fum alb

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.