CULTURA 29 septembrie 2020

Festivitate de deschidere a ediției a 6-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc organizată online

de Covasna Media | 875 vizualizări

Având în vedere pandemia de coronavirus, organizatorii au fost nevoiți să modifice programul bienalei din anul 2020. Din păcate situația epidemică a afectat în mod negativ și desfășurarea evenimentelor G6. Ca urmare vernisajele, evenimentele conexe și gala de premiere cunoscuți din anii anteriori lipsesc din program.  

Anul acesta festivitatea de deschidere a ediției a 6-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc se mută în spațiul virtual. Cu ocazia aceasta cei interesați pot viziona filmul scurt făcut pentru acest eveniment pe pagina de Facebook al G6 (https://www.facebook.com/grafikaiszemle) în data de 10 octombrie 2020, de la ora 18.

Ediția a 6-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc vizează să prezinte acele tendințe artistice, care se caracterizează prin spirit de experimentare, spargerea limitelor, reinterpretarea normelor estetice sau demolarea ierarhiilor din trecut. G6 a așteptat răspunsuri de la artiștii provenind din diferite țări și culturi privind teme legate de globalizare, respectiv privind teme politice, economice și sociale. Întrebarea esențială era, cum reprezintă artiștii participanți problemele mediului lor sau problemele existenței lor personale în arta lor? Cum se manifestă tradiția și reînnoirea absolută în limbajul graficii artistice contemporane?

Anul acesta în jur de 2100 opere de artă au sosit în concurs de la 868 artiști din 65 de țări. 

Juriul G6 este compus din istorici de artă și artiști renumiți pe plan internațional: dr. Alice Andreea Iliescu asistent universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca (RO), Prof. dr. István Erőss profesor la Institutul de Arte Vizuale al Universității Eszterházy Károly din Eger (HU), Sona Harutyunyan istoric de artă, președintele Fundației KulturDialog Armenien, directorul Bienalei de Grafică din Erevan (AM), dr. Marcin Bialas conferențiar universitar la Academia de Arte Plastice din Katowice (PL), Zoltán Vécsi Nagy  istoric de artă, directorul Centrului de Artă din Transilvania (EMŰK) (RO/HU), Ábel Kónya directorul Galeriei de Artă din Miskolc, curatoul Trienalei de Grafică din Miskolc (HU) și Apor Ferencz S. artist, curator al G6 (RO/HU).

Anul acesta juriul a decernat 12 premii artiștilor cu cele mai bune lucrări. Marele premiu al bienalei, premiul Nagy Imre, premiul Plugor Sándor, premiul Nagy Pál, premiul Baász Imre, premiul Consulatului General al Ungariei, Premiul Universității Eszterházy Károly, premiul Partium al Universității Creștine Partium, premiul Universității de Arte Frumoase din Budapesta, premiul taberei de artă Zereda, premiul taberei de artă Pulzus, respectiv premiul taberei de artă din Lăzarea.

 Tot pe pagina de Facebook al bienalei se va poate viziona vernisajul virtual al expoziției intitulate MASTERS a lui Jing Liu (CN), artistul care a primit marele premiu al ediției a 5-a a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Vernisajul va începe de la ora 18 în data de 12 octombrie 2020. 

A 6-a ediție a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc a fost sprijinită de Kurkó Árpád și Fondul Bethlen Gábor. Apariția catalogului bienalei a fost sprijinită de Fondul Cultural Național (NKA).

Evenimentul este realizat prin colaborarea următoarelor instituții: 

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliile județene Covasna, Harghita și Mureș, Centrul de Artă din Transilvania, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea și Muzeul Județean Mureș.

(Sursă: Comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.