CULTURA 12 iulie 2010

Fără bani de drum

de Covasna Media | 559 vizualizări
Lipsa banilor ar putea scoate trupa de teatru Ecou din Festivalul Ideo Ideis Selectată pentru a participa la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, ce se va desfăşura la Alexandria între 6 şi 15 august, trupa de teatru Ecou a Colegiului Naţional Mihai Viteazul (CNMV) Sfântu Gheorghe îşi vede ameninţată prezenţa la festival din cauza lipsei banilor. Trupa Ecou şi spectacolul „Jacques sau supunerea”, de Eugen Ionescu, coordonat şi realizat de actriţa Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) Fatma

Lipsa banilor ar putea scoate trupa de teatru Ecou din Festivalul Ideo Ideis

Selectată pentru a participa la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, ce se va desfăşura la Alexandria între 6 şi 15 august, trupa de teatru Ecou a Colegiului Naţional Mihai Viteazul (CNMV) Sfântu Gheorghe îşi vede ameninţată prezenţa la festival din cauza lipsei banilor. Trupa Ecou şi spectacolul „Jacques sau supunerea”, de Eugen Ionescu, coordonat şi realizat de actriţa Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) Fatma Mohamed, au fost selecţionate alături de alte opt tinere trupe de teatru din ţară în cadrul Ideo Ideis, cea mai prestigioasă competiţie pentru teatrul tânăr.

Problema cu care se confruntă însă Ecou o reprezintă banii de transport - aproximativ 800 de lei, în condiţiile în care distribuţia piesei, formată din elevii CNMV Diana Grigoroşcuţă, Mihai Olaru, Dana Zamfirescu, Alina Boricean, Cristina Cioba, Bogdan Stiuruc, Mirona Grigorescu şi Demeter Noemi, îşi va plăti din buzunarul propriu cazarea şi masa pentru cele şapte zile din festival - 130 de lei de elev.

„Am încercat să căutăm sponsorizări însă nimeni nu a răspuns solicitărilor noastre, iar CNMV nu are un mijloc de transport optim pe care să ni-l pună la dispoziţie şi se pare că nici bani pentru a asigura transportul copiilor la Alexandria. Copiii au spus că încearcă şi părinţii lor să-i ajute, se tot caută sponsorizări, însă pentru mine este o mare dezamăgire această atitudine a comunităţii, care pare complet dezinteresată de performanţa trupei de a fi selectată în cadrul unui festival de o asemenea anvergură”, a declarat coordonatorul trupei Ecou, Fatma Mohamed.

Potrivit acesteia, tinerii actori ar fi dispuşi inclusiv să meargă cu trenul până la Alexandria, tot ceea ce-şi doresc de fapt fiind să se afle acolo unde şi-au câştigat, prin muncă şi dedicaţie, dreptul de a fi: laolaltă cu trupele de valoare ale teatrului tânăr.

Situaţia este cu atât mai neplăcută cu cât aceasta ar fi prima participare a Trupei Ecou la Festivalul Ideo Ideis, după ce trupa nu a mai participat în nicio competiţie teatrală din anul 2007.

La cea de-a V-a ediţie, Trupa Ecou va participa alături de alte opt tinere trupe de teatru din ţară, competiţia urmând să culmineze cu premii pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai buna actriţă în rol principal, Cea mai buna actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună regie/ scenografie/ mişcare scenică /coloană sonoră, un premiu al Festivalului Ideo Ideis, precum şi premii speciale.

Juriul ediţiei din acest an a Festivalului Ideo Ideis este compus din Cătălin Ştefănescu - membru al UNITER, al Asociaţiei Internaţionale de Teatru, moderator al emisiunii Garantat 100%, şi actorii Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu şi Mihaela Sârbu.

Conceptul Ideo Ideis s-a născut în vara anului 2006, la initiaţiva unor tineri care au dorit să aducă mai mult teatru - pentru comunităţi, amatorii şi iubitorii de teatru. Festivalul susţine ideea teatrului clasic şi simplu, jucat „pe scenă”.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.