CULTURA 2 iulie 2021

Expoziția comemorativă a sculptorului Vetro Artur

de Covasna Media | 1405 vizualizări

3 iulie – 6 august 2021

Centrul de Artă din Transilvania vă invită cu respect și drag la vernisajul expoziției sculptorului Vetro Artur, care va avea loc vineri, 2 iulie 2021 în spațiul expozițional de la parter. Curatorul expoziției este sculptorul Péter Madaras, gazda evenimentului este dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, personalitatea artistului și maestrului va fi evocată de Mihály Vargha, directorul Muzeului Național Secuiesc.

Sculptorul și profesorul universitar Vetro Artur (1919–1992) este absolvent al Liceului Piarist din Timișoara. În 1938, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din Timișoara, unde a studiat sculptura, avându-i ca profesori pe Romulus Ladea, Gyula Podlipny și Catul Bogdan. În 1940 a intrat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, unde i-a avut ca profesori pe Ferenc Sidló și Zsigmond Strobl Kisfaludi, precum și pe István Szőnyi ca profesor de desen. În timpul anilor petrecuți la colegiu, a făcut cunoștință cu Nándor Gallasz, care avea deja probleme de sănătate, iar această întâlnire a avut o influență majoră asupra dezvoltării sale artistice. În 1945 s-a întors la Timișoara, unde s-a implicat aproape imediat în viața artistică a orașului, participând la numeroase expoziții de grup. În același timp, începe să predea la Școala Tehnică de Arte Plastice din Timișoara și devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici care se înființa în acea perioadă. În 1948, când a fost organizat Institutul de Artă din Cluj, din generația artiștilor tineri, Artur Vetro este invitat să se alăture secției de sculptură. În 1950, Institutul Maghiar de Artă a fost desființat, iar de atunci și până în 1983 a fost profesor la Universitatea de Arte Plastice „Ion Andreescu”, din 1959 până în 1968 fiind și decanul instituției. Printre elevii săi remarcabili se numără László Hunyadi, Ingo Glass, József Miholcsa, András Vetró, Attila Dienes și Mihály Vargha.

Sculpturile sale de for public se află în mai multe orașe din România: la Oradea sculptura lui Ady Endre, la Cluj Napoca sculptura lui George Coșbuc și a lui János Bolyai, la Sfântu Gheorghe sculptura intitulată Femeie făcând cu mâna, iar la Miercurea Ciuc se află sculptura lui István Nagy.

Creațiile artistice ale lui Vetro Artur urmează idealul estetic al sculpturilor greco-romane și al neoclasicismului, ele sunt caracterizate de armonie clasică și contururi fără cusur, proporții ideale, calm compozițional și seninătate interioară. Lucrările sale se remarcă prin sinceritate, acea aptitudine latentă a artistului de a prezenta spiritul uman lăuntric și etern, o calitate ce poate fi recunoscută de priviri avizate și datorită unor amprente stilistice.

Expoziția curentă este menită să prezinte o imagine în ansamblu despre opera de viață a artistului, oferind o selecție din sculpturile sale clasice turnate în ipsos și bronz, sculpturi din teracotă, lucrări experimentale decupate din table de metal, pe lângă care sunt prezente și pasteluri moderniste, desene și schițe în cărbune.

Expoziția din spațiile expoziționale de la Centrul de Artă din Transilvania (Sfântu Gheorghe, str. Oltului nr. 2, la parter) se poate vizita până la data de 6 august 2021, de marți până vineri, între orele 10 și 17, iar sâmbătă între orele 10 și 18.

Echipa Centrului de Artă din Transilvania

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.