CULTURA 11 octombrie 2019

De la Tîrgu Secuiesc la Hollywood – André de Dienes

de Covasna Media | 1542 vizualizări

Ikafalvi Diénes Andor György (1913–1985) a devenit un fotograf celebru la Hollywood, sub numele de André de Dienes, şi a rămas în istoria fotografiei drept un artist rebel, pasionat mai ales de două teme, nudurile şi peisajele. Cele mai importante creații ale sale sînt fotografiile nud, prin care a scos modelele din studio, fotografiindu-le în natură –  imagini poetice, creative, suprarealiste – și seria de fotografii cu Marilyn Monroe. 

În ciuda faptului că majoritatea surselor spun că s-a născut la Turia, potrivit registrului de evidență a populației, Diénes s-a născut pe 18  decembrie 1913,  la Tîrgu Secuiesc. După ce, în 1925, mama lui Andor se sinucide, aruncîndu-se în fîntîna casei, cei opt orfani pleacă în Ungaria cu tatăl lor. Băiatul cel mare, Kálmán, este primul care se mută în America, apoi László, ei fiind urmați de Andor, care era deja călător prin lume, unde plecase pe jos, de la vîrsta de 15 ani. Și-a cumpărat prima cameră foto în Tunisia, apoi soarta l-a dus la  Paris, unde devine unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi de modă.  Din 1938, el locuiește în New York, fotografiile sale fiind publicate de revista Esquire, apoi de Vogue.  Timpul liber şi-l dedică călătoriilor, aşa ajunge pînă în rezervaţiile amerindiene din Statele Unite, unde fotografiază   indienii din triburile Hopi, Navaho și Apache,  sau în zone marginale din New York, realizînd celebra serie despre viaţa de pe străzile Harlemului. În 1944 se mută în California, și de atunci se impune drept un reformator în arta de a fotografia vedetele de la Hollywood: în contrast cu portretele rigide de pînă atunci, Dienes surprinde lumea vedetelor prin fotografii poetice şi creative, ajungînd să lucreze cu stele ale cinematografiei americane, precum Ingrid Bergman, Elisabeth Taylor, Fred Astaire, Marlon Brando, Henry Fonda, Ronald Reagan. 

Dienes a cunoscut-o pe Marilyn Monroe în 1945,  cînd apelase la o agenţie de modeling,  în căutarea unui model pentru noul său proiect fotografic experimental. Aşa şi-a descoperit muza, Norma Jeane, o tînără de 19 ani, care a primit prima slujbă din viață sa. Dienes a fotografiat-o săptămîni la rînd, au călătorit împreună prin jumătate din California, făcîndu-şi planuri de căsătorie. Dealtfel,  chipeșul Dienes a fost foarte îndrăgit de femei, se spune că s-a îndrăgostit de majoritatea modelelor sale. Idila cu inocenta Norma Jeane s-a terminat, dar Dienes a rămas prietenul de-o viaţă al celei care a devenit Marilyn Monroe,  pe care a continuat s-o fotografieze  pînă în 1953, fără a profita vreodată, financiar sau politic, de pe urma succesului ei. După moartea lui Dienes,  în 1985, s-au găsit în arhiva sa peste 2000 de  fotografii nepublicate, din care s-a alcătuit legendarul album "Marilyn, Mon Amour". 

Expoziţia André de Dienes este vernisată sîmbătă, 12 octombrie 2019, ora 17.00, la Centrul de Cultură Arcuş din Sf. Gheorghe şi marţi, 22 octombrie, ora 17.00, la Casa de Cultură Vigadó din Tîrgu Secuiesc.

Organizatori: Consiliul Județean Covasna,  Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Primăria Tîrgu Secuiesc, Casa de Cultură Vigadó.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.