CULTURA 11 octombrie 2019

De ce VISOR şi cine profită de pe urma lui?

de Covasna Media | 1300 vizualizări

Zilele acestea a apărut în spaţiul public din Secuime un termen, VISOR, în jurul căruia pare a se construi ceva. Ceva de durată spun cei care se ascund în spatele lui. Realitatea este că VISOR a apărut din nevoia de a NU se pierde ceea ce s-a construit prin cele trei ediţii ale Bienalei de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc: o structură profesională de promovare, în două direcţii: de promovare a artiştilor vizuali locali, din ţară şi din întreaga lume şi, odată cu ei, de promovare a unui spaţiu cultural din România, spaţiu cunoscut sub denumirea de Ţinutul Secuiesc.

De cîţiva ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a propus instituţiilor de cultură din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să-şi unească eforturile  pentru a exploata  împreună, şi în folosul comunităţilor locale din zonă, VALOAREA DE BRAND pe care această denumire istorică, Ţinutul Secuiesc, o are. Aşa s-au născut Bienala de Grafică şi Bienala de Fotografie – proiecte al căror scop este să stimuleze resursele creative ale artiştilor vizuali din zonă, prin confuntarea lor cu artişti vizuali din întreaga lume, să promoveze  valorile Ţinutului Secuiesc,  în toată diversitatea lor, să le integreze în dialogul cultural naţional şi internaţional şi să încurajeze astfel turismul cultural  în zonă. Aşa s-a născut şi VISOR. 

Istoria fotografiei consemnează nenumărate încercări de a defini această artă, dar, dincolo de spectaculoasa sa evoluţie în tehnica de realizare, fotografia a rămas în esenţă ceea ce a fost şi la naştere, cu 180 de ani în urmă : arta de a înregistra o imagine, doar una. Am reţinut cea mai simplă dintre definiţii, pentru că în aceşti termeni putem înţelege cum fotografia, ca formă de expresie, se înrudeşte cu fragmentul. Imaginea fotografică îşi organizează şi exprimă sensul  într-o clipă de revelaţie, clipă care rămîne înregistrată pentru a fi privită mereu şi mereu, îndiferent de timpul şi spaţiul cultural în care trăieşte privitorul. Pentru această forţă de a organiza şi a exprima sensul într-o clipă de revelaţie, fotografia devine personajul cheie pe care mizează VISOR – Festivalul de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc. 

VISOR este un proiect de artă fotografică care îşi propune să funcţioneze ca o interfaţă între fotografii noştri și cei din străinătate, cu scopul de a dialoga şi a experimenta împreună pe terenul acestei spectaculoase forme de comunicare vizuală.  

Fotografia din Secuime şi din Transilvania are o istorie demnă de consemnat, din aceste spaţii culturale au pornit artişti care au dat măsura valorii în arta fotografică mondială, precum Brașaï (Gyula Halász) şi  Andor Dienes (André de Dienes). 

Programul VISOR cuprinde evenimente dedicate acestor artişti care au dat măsura valorii în arta fotografică locală şi internaţională, alături de evenimente concentrate pe arta portretizării – portretizarea unui om, a unei comunităţi,  a unor locuri şi a unor obiecte.

(Nina Ţînţar)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.