CULTURA 7 mai 2021

Concertul comun al corurilor și orchestrelor Liceului de Arte „Plugor Sándor”

de Covasna Media | 929 vizualizări

Următorul spectacol din cadrul Stagiunii de Concerte Simfonice 2020/2021 va avea  loc pe 7 mai, la ora 19:00, în sala mare a Teatrului „Tamási Áron”. De data aceasta, spectacolul va fi oferit de corurile și orchestrele Liceului de Arte „Plugor  Sándor”.

Concertul va fi deschis de Orchestra de copii „Reménység” cu Concerto în Sol maggiore de Antonio Vivaldi și cu piesa Dansul de Franz Schubert. Orchestra a fost fondată de Sebestyén Lajos, profesor la Liceul de Arte „Plugor Sándor”, și este formată din elevi din clasele V-VIII. Sarcina sa este de a-i face pe copii să le placă bucuria de a cânta muzică împreună și de a face pregătirea pentru activitățile de orchestră de la Liceu. Actualul dirijor al orchestrei este  Lőfi Gellért.

Programul va continua cu Corul de cameră „Szerenád”, care va interpreta Concertul  pentru trompetă, mișcarea I, de Joseph Haydn, Zigeunerweisen (Dans țigănesc) de Pablo de  Sarasate și Concertul pentru violoncel în do-major, mișcarea I, de Joseph Haydn. Soliștii  orchestrei sunt Gergő Vajda (trompetă), clasa a IX-a, Ábel Furus (vioară) clasa a X-a și Tihamér  Ferencz (violoncel) din clasa a XII-a. Orchestra este dirijată de Lőfi Gellért.

Corul de cameră „Szerenád” are o istorie de zeci de ani și este singura orchestră  simfonică de elevi din Transilvania. A participat la numeroase concursuri și festivaluri, în 2011,  a obținut locul întâi la Festivalul Internațional al Orchestrelor de Copii din Nyíregyháza.  Dirijorul orchestrei este Lőfi Gellért, dar au colaborat în mai multe rânduri și cu organistul dirijor al Bisericii Negre din Brașov, Dr. Stefan Schlandt. Programul include toată paleta, de la  muzică barocă la literatură muzicală contemporană.

În continuare, Corul de copii „Campanella” va interpreta Kyrie, Sanctus și Agnus Dei din  piesa A Little Jazz Mass de Bob Chilcott. La pian va fi prezent József Balázs Opra. Corul va fi  dirijat de Lőfi Gellért. Corul de copii „Campanella” în compoziția actuală își desfășoară activitatea de zece ani și  a câștigat mai multe premii internaționale în ultimii ani. În anul 2013 și în 2017 a fost premiat pentru cea mai bună interpretare de lucrări contemporane maghiare la Festivalul Internațional al Corurilor de Copii Kodály Zoltán din Komló și a câștigat și Premiul Publicului. În anul 2016 a fost premiat cu locul I și în anul 2018 cu locul II la Olimpiada Națională a Corurilor. Corul este singurul cor maghiar de la o școală de muzică din Transilvania care a participat la programul de dezvoltare a talentelor Corului Madrigal, renumit la nivel internațional, iar spectacolele lor comune au fost văzute de publicul din Sfântu Gheorghe de mai multe ori în ultimii ani. Repertoriul corului de copii, format din aproape patruzeci de membri și alcătuit din elevi din  clasele V-X, include de la lucrări clasice până la aranjamente de gospel și cântece populare.

Corul de cameră „Eufónia” va interpreta operele As the deer de Martin Nystrom, Ubi Caritas de Joseph Gentry Stephens, Signore Delle Cime de Giuseppe De Marzi și The Way  Is Long and Dreary de Joseph Rheinberger. Corul de cameră „Eufónia” este alcătuit din tineri muzicieni, cântăreți și instrumentiști din clasele IX-XII, fiind un ansamblu recunoscut nu doar la festivaluri, ci și la concursuri internaționale. Repertoriul lor variază de la literatura corală din secolul al XV-lea până la capodoperele secolului al XXI-lea și include nu numai lucrări a cappella, ci și lucrări vocal-simfonice. Dirijorul celor 50 de membri ai Euphonie este Sipos Zoltán, laureat al Premiului Albert Markos.

Concertul se va încheia cu Fanfara „Marziale” a Liceului de Arte „Plugor Sándor”, cu lucrări de Steve Jablonsky – Transformers, Jacob de Haan – Free world Fantasy și Naohiro Iwai – My way. Orchestra de suflători va fi dirijată de Maksai József.

Fanfara a fost fondată de profesorul Sebestyén Lajos, iar dirijorul ei actual este Maksai József, profesor de trompetă. Repertoriul orchestrei variază de la lucrări clasice la marșuri, muzică populară și aranjamente muzicale.

Se pot achiziționa bilete pentru acest concert, preț integral al unui bilet costă 30 de lei iar biletul cu reducere este de 15 lei. Pentru acest concert sunt valabile abonamentele pentru Stagiunea de Concerte 2020/2021 și sunt disponibile iar biletele sunt disponibile la Biroul de organizare Evenimente Culturale. Spectatorii care dețin abonamente trebuie să procure bilete de intrare cu loc anticipant, la Biroul de Organizare a Evenimentelor Culturale, în zilele dinaintea spectacolului. Biroul de Organizare a Evenimentelor Culturale este deschisă de luni până joi între orele 9.00 și 16.00, iar vineri între orele 9.00 și 13.00 (adresa: Piața Libertății nr. 1, Sfântu Gheorghe, număr de telefon: 0267-312104). 

Organizatori: Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Primăria Sfântu Gheorghe

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.