CULTURA 6 septembrie 2021

Cinci motive esențiale pentru care merită să vezi filmele de la „Eva FilmMakers Fest”

de Mirela Cara Dragu | 949 vizualizări

Săptămâna aceasta, în viața culturală a orașului Sfântu Gheorghe este sărbătoare. Festivalul „Eva FilmMakers Fest”, primul festival din țară, dar poate și în plan internațional, dedicat în exclusivitate regiei feminine este în plină desfășurare. 

Că ideea festivalului este una de un inedit remarcabil o demonstrează nu doar conceptul în sine al evenimentului, ci și modul original în care s-a făcut deschiderea oficială de sâmbătă, 4 septembrie, când publicul și invitații au fost primiți pe un covor roz, pe acordurile muzicii de film ale tinerei Maya Ciosa. Mai mult, organizatorii au renunțat la clișeul de a oferi flori și bomboane doamnelor, oferindu-le în schimb un pahar cu tradiționala pălincă. 

Dacă te întrebi de ce să ieși din casă ca să mergi la filmele care se vor proiecta în această săptămână la „Eva FilmMakers Fest” și ce folos ai tu în toată treaba asta, îți las mai jos cinci motive importante de care merită să ții cont. 

1. Ai ocazia să scapi de perspectiva pur americană cu care ești asaltat constant

Filmele americane sunt peste tot, de la televizoare, la cinematografele din mall. Cu excepția unui număr mic de producții, cele mai multe merg după tiparul celebrei lupte a binelui cu răul, în care răul ajunge triumfător. Este destul să fi văzut în viață 10 filme de acțiune ca să îți dai seama cât de predictibil este firul narativ al acestora. La Eva FilmMakers Fest ai șansa să vizionezi filme altfel, care te scot din tipare, îți dau de gândit și îți ating corzi sensibile pe care nici nu știai că le ai în interiorul tău. În plus, descoperi că în cinematografie mai există și alte abordări decât cea care deține monopolul la nivel mondial. 

2. Îți îmbogățești cultura cinematografică

Nu trebuie să fii cinefil ca să poți numi cinci regizori de film american, dar probabil că trebuie să apelezi la Google ca să poți numi cinci regizori de film european. Nu spun că regizorii la care te gândești sunt lipsiți de valoare. Dimpotrivă, dacă numele lor îți vin rapid în mine, asta înseamnă că talentul lor a fost la cote atât de înalte, încât au ajuns celebri. Spun însă că îți oferi șansa să descoperi și alte talente regizorale despre care nu ai aflat doar din cauză că nu sunt suficient promovate. Mergând la Eva FilmMakers Fest, nu doar că te vei destinde, dar vei pleca de acolo cu nume noi despre care vei putea discuta cu prietenii la un pahar de vorbă. Mai mult, data viitoare vei deveni mai selectiv și nu vei mai înghiți ușor orice producții cinematografice care ți se bagă pe gât. 

3. Ai ocazia să vezi în premieră filmele și prin prisma femeilor

Gândește-te sincer, câte nume de femei regizor îți vin în minte pe loc? Când te gândești la arta cinematografică, cel mai probabil asociezi femeile cu actoria, dar prea puțin cu regia. Este și motivul pentru care a fost nevoie de un astfel de festival. La deschiderea oficială de sâmbătă, chiar s-a vorbit despre faptul că în cinematografie amprenta masculină este atât de puternică, încât chiar și personajele feminine sunt construite din perspectiva bărbatului. Nu trebuie să fii un adept al feminismului ca să vrei să te deschizi și spre optica feminină. Este destul să îți dorești să evoluezi și să înțelegi nuanțele lumii în care trăiești. La Eva FilmMakers Fest, ai prilejul să vezi cum construiesc femeile personajele feminine, dar și cum se raportează la masculinitate în creațiile lor regizorale. Așa-i că e ceva nou, ce merită?

4. Stai de vorbă cu regizoarele și întrebi orice vrei să afli

Când te duci la cinematograf, vezi filmul și pleci acasă, unde cel mai probabil nimeni nu te întreabă ce părere ai. A doua zi îl uiți. Poate pentru că te uiți la filme care nu îți dau prea mult de gândit. Nu pentru că nu știi ce să alegi, ci pentru că aceasta este oferta. La Eva FilmMakers Fest, după film, ai prilejul să stai față în față cu regizoarele, să le pui întrebări despre artificiile pe care le folosesc, despre simboluri, despre modul de lucru etc. Poți cere lămuriri privind mesajul pe care au vrut să îl transmită și poți oferi feedbackuri utile pentru cariera lor. Când a fost ultima oară când părerea ta a contat pentru un cineast? Dacă răspunsul este „Niciodată”, atunci mergi neapărat la Eva! Acolo, părerea ta primește validare. 

5. Devii parte din istoria culturală a orașului în care locuiești

Poate ți-e greu să crezi, dar acesta este un eveniment care va face istorie în viața culturală a orașului. Nu doar că este bine primit de public, dar este foarte necesar în echilibrarea balanței masculin-feminin din domeniul cinematografiei. Atât artiștii, cât și critica au salutat inițiativa și mulți au recunoscut că este o idee care merită replicată. Altfel spus, există șanse ca pe viitor să fie replicat și în alte locuri din țară sau străinătate un eveniment similar. Totul după modelul trasat din orașul tău. Venind la festival, îi dai greutate evenimentului, dar îți acorzi și ție importanța pe care o meriți ca spectator al unor filme de calitate și participant la un eveniment tractor pentru altele viitoare. 

 

Și dacă tot nu ești convins să spargi rutina vieții tale cotidiene, în care butonezi telecomanda în speranța că vei da pe Netflix de un serial care să te prindă, îți mai spun că, la deschiderea oficială de sâmbătă, au participat pe lângă reprezentanții organizatorilor, Anna Maria Popa și Endre Lázár-Prezsmer, și personalități locale și din afara țării. Între acestea, din partea Consiliului Local Sf. Gheorghe, a fost prezentă Magyarós Imola, profesoară de istoria artei, care a vorbit despre statutul femeii în artă și despre cât este de important ca genul acesta de proiect să primească finanțare pentru a continua și în viitor. Ideea a fost susținută și de esteticiana Vincze Teréz, de la Universitatea din Budapesta, care a vorbit despre relevanța acestui festival îndeosebi în contextul în care strădaniile sale de a da naștere unui asemenea proiect în Ungaria a fost fără succes. Vincze Teréz a promis că va ajuta constant și necondiționat festivalul Eva FilmMakers Fest care este în opinia sa o inițiativă de o importanță colosală. 

Ți-am spus aceste lucruri pe final ca să te ajut să înțelegi că pentru ceea ce se întâmplă săptămâna asta în lumea culturală a orașului Sfântu Gheorghe merită să iei o pauză de la tot ce vezi în fiecare zi și să îți iei prietenii sau familia să experimentați și altceva împreună. Filmele de la televizor te vor aștepta tot acolo și vor fi tot cele cu care te-ai obișnuit. De tine depinde până unde vrei să mergi cu platitudinea și câtă importanță acorzi minții și sufletului tău. 

Și mai e ceva! Eva FilmMakers Fest duce filme de calitate și în alte cinci orașe din județ, respectiv Baraolt, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Covasna, unde intrarea este liberă – față de Sfântu Gheorghe, unde accesul se face în baza unui bilet pe care îl poți achiziționa de pe site-ul Cinematografului Arta, arta.cityplex.ro. 

Organizatorii, Casa de Cultură Konya Ádám, Cinematograful Arta și teatrul Andrei Mureșanu, îți oferă o alternativă, depinde doar de tine să optezi pentru inedit și calitate. Ce alegi?

Foto credit: Kristó-Gothárd Hunor

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.