CULTURA 14 decembrie 2017

Călătorind pe aripile cântecelor populare cu Kodály Zoltán

de Covasna Media | 500 vizualizări

În cadrul stagiunii de concerte simfonice din municipiul Sfântu Gheorghe, organizat de Casa de Cultură Kónya Ádám, pe data de 17 decembrie, duminică de la ora 19 va avea loc concertul întitlulat Călătorie cu Kodály Zoltán în lumea cântecelor populare. În cadrul concertului din Teatrul Tamási Áron, publicul va avea ocazia să asculte interpretările cântecelor populare ale lui Kodály Zoltán, respectiv Erdő Zoltán, în spectacolul trupei Trio á la Kodály, Orchestrei de Cameră Georgius, respectiv a Orchestrei de Cameră Ciuc, sub orchestrarea lui Oláh Dezső. Datorită zilei de doliu național concertul anunțat în prealabil pe data 15 decembrie a fost reprogramat pe 17 decembrie.

Publicul, iubitor de muzică, din Sfântu Gheorghe a avut ocazia să se întâlnească de mai multe ori cu Orchestra de Cameră Georgius și Orchestra de Cameră Ciuc, dar nici Trio á la Kodály nu va păși pentru prima oară pe scena municipiului, ultima oară apărând  în orașul nostru în această primăvară, în localul Hostel Beer Pub.

Orchestra de Cameră Ciuc a luat naștere în anul 2001, fiind formată din studenți de la Universitatea de muzică și profesori muzicali, tineri, entuziaști. De atunci au susținut numeroase concerte, atât în țară cât și în străinătate, jucând un rol important chiar și în viața muzicii clasice și culturale din Ținutul Secuiesc. Orchestra de Cameră Georgius a fost fondată în anul 2003 din inițiativa unor artiști, muzicieni și iubitori de muzică, de atunci susținând și ei numeroase concerte și apariții pe scenă.

Trupa Trio a lá Kodály a fost fondată de pianistul de jazz Oláh Dezső, obiectivul lui principal, pe lângă conservarea tradițiilor, fiind interpretarea și prezentarea operelor contemporane ale lui Kodály în stil de jazz. Lucrările transcrise pe temele kodály exprimă în primul rând onoare în fața muncii și spiritului muzical al lui Kodály Zoltán, iar pe de altă parte, încearcă să prezinte publicului tematicile cunoscute, într-o nouă abordare. Formația este compusă din trei instrumente: creează o producție bazată pe armonia dintre taragot, instrumente de percuție și pian.

În cadrul concertului de Crăciun se vor putea auzi operele Szerelem szerelem (Love, Love Tormented Suffering – Oláh Dezső), Dansuri din Galanta  (Dances from Galanta – Oláh Dezső), Erdő Zoltán: Remembering I.,  Felülről fúj az őszi szél (Double Dance Rhythm from Nagykálló – Oláh Dezső), a Felszálott a páva (Variation of the Peacock Theme – Olah Dezső) și Kis Kece lányom (My Pretty Daughter is Dressed in White – Oláh Dezső).

Prețul biletelor de intrare este de 25, respectiv 12 lei, fiind valabile și abonamentele de concerte simfonice. Biletele pot fi cumpărate de la Biroul de Evenimente Culturale și pe pagina  www.biletmaster.ro  (Piața Libertății nr. 1).

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.