CULTURA 25 aprilie 2023

Călătorii muzicale – concert cameral

de Covasna Media | 598 vizualizări

Centrul de Cultură Arcuş (Casa Muzicii, str. Oltului nr. 6) și Institutul Liszt Sf. Gheorghe vă invită miercuri, 26 aprilie 2023, ora 19:00, la un concert cameral extraordinar cu titlul „Călătorii muzicale”, susţinut de Emese Adel Madarasz (clarinet), Erzsebet Kiraly (violă) și Bernadette Czumbil (pian).

Recitalul intitulat „Călătorii muzicale” își ghidează publicul către varietatea stilurilor muzicale. În lucrările unor compozitori clasici și romantici mai mult sau mai puțin cunoscuți, formația instrumentală combină în mod neobișnuit culorile timbrului de clarinet, violă și pian. Lucrările lui Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Maria von Weber și Max Bruch oferă atât consonanțe interesante, cât și disonanțe și contraste, împlinind cu această diversitate a muzicii nevoile intelectuale și spirituale ale publicului.

În program:

Wolfgang Amadeus Mozart: „Kegelstatt” Trio în Mib major, K. 498

Carl Maria von Weber: Grand Duo Concertant, op. 48

Max Bruch: Opt piese, op. 83 (selecție)

Bilet de intrare la concert: 20 lei. Doritorii pot procura bilete din timp la sediul CCA din str. Oltului nr. 6, între orele 9:00 – 15:00, informații suplimentare la tel: 0267 373 651.

***

Madarász Emese Adél a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, specializarea clarinet, clasa domnului profesor Ioan Goilă. În anii universitari a fost membră a Orchestrei de Tineret din România; a cântat în renumite săli de concerte, precum Ateneu din București, Zaryadye Concert Hall din Moscova sau Konzerthaus din Berlin. Este câștigătoare a multor competiții naționale și internaționale de clarinet. Ca solist, a colaborat cu Orchestra Antonin Ciolan și Orchestra Simfonică de Stat Transilvania din Cluj. Profesorii săi au fost: Zsolt Szatmári, Béla Kovács, Csaba Klenyán și Jerome Voisin. Între 2017-2022, a fost membră a orchestrei Operei Maghiare din Cluj. În prezent este clarinetista Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc.

Király Erzsébet este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a urmat și ciclul de masterat în muzică (specializarea violă). A studiat cu Sorin Gherbanovschi, Gábor Ferenc, Ilse L. Herbert, Francisc László, Ulrike Titze, Konraad Ellegiers, Emil Simon. A urmat cursuri de măiestrie (muzică de cameră) în Olanda și Germania. Din 2002 este membră a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, iar din 2010 este membră a Cvartetului Concordia. A participat la mai multe ediții ale festivalelor Toamna Muzicală Clujeană, Cluj Modern, Festivalul Mozart și Festivalul de muzică barocă La Stravaganza, cu ansamblurile Cvartetul Arcadia, Ars Nova, Diletto Musicale, Fonte di Gioia și Baroc pur și simplu.

Pianista Czumbil Bernadette este absolventă a Liceului de Artă din Oradea, unde a terminat specializarea pian sub îndrumarea profesoarelor Deák Magdalena și Fekete Erzsébet. După cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secția pian, precum și cele de masterat sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Bera, a obţinut o bursă „Erasmus” la Hochschule für Musik din Köln. În 2011 își susține lucrarea de doctorat cu titlul „Fantezia în creația pentru instrumente cu claviatura lui Carl Philipp Emanuel Bach” cu calificativul Summa cum Laude. Este laureată a concursurilor naționale de pian (Baia Mare, Oradea), a concursului în cadrul „Festivalului Mozart”, Cluj, și a concursului internațional de pian în cadrul „Sommerakademie Prag-Wien-Budapest”, Baden/Austria (2000, premiul „Alban Berg”). A urmat cursurile de perfecționare ai pianiștilor Dana Borșan, Gabriel Amiraș, Némethy Attila, Cordelia Höfer, Sontraud Speidel. A susţinut concerte solo cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Arad, Satu Mare, Cluj, Oradea, precum şi recitaluri solo şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Luxemburg). Având experiență și de acompaniament instrumental, a fost corepetitor oficial al Concursului Internațional de Clarinet “Gh. Dima”, edițiile 2011, 2017 și 2019, Cluj. În prezent, este dr. lector universitar și predă pian la clasa de Compoziție muzicală și Dirijat a Academiei de Muzică „Gh. Dima”.

(Centrul de Cultură Arcuş)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.