CULTURA 22 ianuarie 2018

Balul Portului Popular, sărbătoarea anului la Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1360 vizualizări

A VI-a ediție a Balului Portului Popular din Sita Buzăului a fost un nou succes

Sala Căminului Cultural din Sita Buzăului a devenit sâmbătă, 20 ianuarie, din nou neîncăpătoare. Peste 420 de persoane au îmbrăcat, din cap până în picioare, straiele populare românești și le-au scos la loc de cinste, adică în sânul comunității.

Participanții la bal au trăit românește îmbrăcați în costumele populare, au dansat până în zori, au cântat, au mâncat și s-au bucurat alături de cei dragi de o nouă ediție a uneia dintre cele mai iubite sărbători din comuna covăsneană Sita Buzăului, Balul Portului Popular.

„Sunteți deosebiți, este o zi de sărbătoare pentru Sita Buzăului. Avem aici în această seară atât de multe costume populare frumoase din multe zone ale țării, încât e greu de descris în cuvinte și greu de perceput cum neamul românesc a reușit în decursul anilor să facă asemenea lucruri frumoase. (...) Mă trec fiorii când mă uit în jur și când mă gândesc cât de frumos arătăm îmbrăcați în portul nostru românesc. (...) Asta faceți în această seară: sunteți adevărați români și dăm dovadă că prin venele noastre curge sânge românesc”, a spus, în debutul evenimentului, președintele Asociației culturale „Brâul Sitean”, Dan Neagoe.

Și primarul din localitate, Nicolae Stoica, s-a bucurat în calitate de gazdă de prezența numeroasă a românilor adunați din multe zone din județul Covasna și a amintit de faptul că evenimentul de anul acesta a fost mai special datorită faptului că în 2018 se marchează Centenarul Marii Uniri.

„Doresc să vă mulțumesc și să vă felicit că sunteți astăzi aici, la a VI-a ediție a Balului Portului Popular de la Sita Buzăului. Știu că în sală avem cetățeni nu doar din Sita Buzăului, ci și din zonele apropiate, Barcani, Întorsura, Măieruș am văzut, Covasna, Târgu Secuiesc sau Săcele. Vă felicit pentru un lucru foarte important: astăzi încercăm cu toții să ducem mai departe tradiția portului popular. (...) Aș vrea să amintesc și faptul că în 24 Ianuarie se împlinesc 159 de ani de la Mica Unire, (...) care a stat la baza Marii Uniri și iată că în acest an se împlinesc 100 de ani”, a spus și primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, care i-a invitat pe toți cei prezenți să se prindă într-o Horă a Unirii.

Intră aici să vezi imagini de la Balul Portului Popular

„Se mai întâmplă și lucruri bune în România și unul dintre aceste lucruri bune este tocmai această întâlnire, această serbare a Portului Popular. Spre bucuria noastră, iată, face de acum parte din sufletul sitenilor, parte care este un dar al lui Dumnezeu, un dar care nu se va lua de la noi”, au fost cuvintele rostite în debutul evenimentului și de preotul protopop, Florin Tohănean.

Balul Portului Popular este organizat de Primăria Sita Buzăului, în parteneriat cu Asociația culturală „Brâul Sitean” și Căminul Cultural din localitate.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.