CULTURA 6 ianuarie 2018

„Azilul de noapte” şi „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, printre premierele Teatrului „Andrei Mureşanu”

de Observatorul de Covasna | 863 vizualizări

"Azilul de noapte", "Zbor deasupra unui cuib de cuci" şi "Frumoasa din pădurea adormită" se numără printre premierele pe care Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe le va prezenta în acest an, a declarat pentru AGERPRES, directoarea instituţiei, Anna Maria Popa. 

Potrivit acesteia, 2018 va marca o premieră şi în ce priveşte Festivalul "D-butan-T", ediţia din acest an fiind consacrată tinerilor scenografi. 

"Festivalul D-butan-T este măsura noastră împotriva 'anchilozării'- definiţia nu îmi aparţine (...), dar mie mi-a plăcut foarte mult (...) - şi vrem să păstrăm acest concept. Ideea acestui festival este de a întinde o mână tinerei generaţii, iar primele două ediţii au fost dedicate actorilor, respectiv regizorilor debutanţi (...) Anul acesta vrem să ne concentrăm pe tinerii scenografi (...), deci va fi debut în scenografie. Va fi, iarăşi, un lucru inedit pentru că nu ştiu să mai existe în ţară un festival dedicat tinerilor scenografi", a declarat Anna Maria Popa. 

Aceasta a mai spus că actorii teatrului vor începe în curând repetiţiile pentru spectacolul pentru copii "Frumoasa din pădurea adormită" în regia lui Fazakas Misi şi Ivacson Laszlo, care va avea premiera în luna martie, precum şi la alte câteva spectacole, printre care "Zbor deasupra unui cuib de cuci" în regia lui Eugen Gyemant şi "Azilul de noapte" în regia lui Nagy Botond, câştigătorul ediţiei de anul trecut a festivalului D-butan-T.

Bilanţul arată că 2017 a fost un an plin de evenimente şi reuşite pentru teatrul românesc din Sfântu Gheorghe, care a aniversat primăvara trecută trei decenii de existenţă. 

"Într-adevăr, s-au făcut foarte multe lucruri frumoase anul trecut, am avut şase premiere, 14 spectacole în abonamente, un turneu naţional în zece oraşe, am participat la peste zece festivaluri naţionale, am bătut ţara în lung şi-n lat, de la Suceava, Piatra Neamţ până în Bucureşti şi Arad, am acoperit cam toate zonele ţării. Am participat şi la două festivaluri internaţionale, la Trabzon în Turcia şi la Viena în Austria (...) Am avut marele noroc să câştigăm şi trei finanţări din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, ceea ce ne-a ajutat foarte mult (...) Am depăşit 11.000 de spectatori la sediu, doar turneul a avut peste 1.000 de spectatori şi, la fel, şi Festivalul D-butan-T s-a bucurat de 1.000 de spectatori pe durata celor cinci zile cât a avut loc', a mai spus directoarea teatrului. 

Potrivit acesteia, printre spectacolele care s-au bucurat de un foarte mare succes la public în 2017 s-au numărat musicalul "Leul RA", apreciat în special de copii şi tineri, dar şi "Jurnal de România - Sfântu Gheorghe", "Orb de mină" şi "True West".

"Am avut bafta să avem foarte multe spectacole apreciate (...), deci nu am avut doar un vârf de lance care să ne tragă după sine (...) Recomand publicului şi cea mai proaspătă premieră a noastră 'Fereastra secretă' în regia lui Iris Spiridon, precum şi 'Dreptul la muncă', un text în premieră naţională a lui Sybille Berg , în regia lui Teodorei Herghelegiu. Este un concept extrem de special, unde publicul stă la masă, actorii joacă în jurul oamenilor din public (...) Am reuşit să ne creştem frumos şi un public tânăr, iar, pentru că spectacolele pentru copii sunt printre cele mai căutate, am păstrat în actuala stagiune atât 'Leul RA', cât şi 'Mateiaş Gâscarul' şi 'Doi galbeni', pe care le vom juca în continuare", a mai adăugat Anna Maria Popa. 

Teatrul românesc din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în 1987, iar la sfârşitul anului 2015 a primit din partea municipalităţii un sediu propriu, în clădirea Cinematografului Arta, după ce timp de peste două decenii şi jumătate a împărţit aceeaşi clădire cu teatrul maghiar "Tamasi Aron".

Agerpres

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.