CULTURA 17 noiembrie 2017

Acceptarea diversităţii începe devreme

de Covasna Media | 1684 vizualizări

Aproximativ 2000 de copii participă la un program intercultural în Arenă

Cu ocazia celebrării Zilei drepturilor copilului în 20 noiembrie, dată aniversară a Declaraţiei Drepturilor copilului (1959) şi a Convenţiei privitoare la drepturile copilului, adoptată de ONU în 1989, pe data de 24 noiembrie, filiala din Sfântu Gheorghe a Fundaţiei Creştine „Diakonia” va organiza  un amplu eveniment intercultural denumit ROMARO.

La întâlnirea din Arenă se aşteaptă în special copiii participanţi în programele de after-school ale organizaţiei, desfăşurate în mai multe sate din judeţ cu o populaţie vulnerabilă mai numeroasă, dar e binevenită şi prezenţa claselor din şcolile oraşului. Cu contribuţia autorităţilor locale din localităţile respective, se asigură şi transportul acestor copii la faţa locului. În total, 1800 de elevi şi 200 de pedagogi vor fi prezenţi la eveniment.

„Poziţionarea interculturală nu se reduce la o prezentare cumulativă a unor cunoştinţe despre valorile altora, ci înseamnă cultivarea atitudinii de respect şi de deschidere faţă de diversitate” – se defineşte principiul pe care se bazează organizatorii în comunicatul trimis redacţiei noastre.

În ziua respectivă, copiii, majoritatea din clasele I–V, vor putea să se bucure de dansurile populare ale celor trei naţionalităţi prezentate de ansambluri de copii, iar cântăreaţa din Ungaria, Bagdi Bella, originară din Târgu Mureş, va susţine un miniconcert în două limbi, conceput pe psihologie pozitivă.

Obiectivul general al programului intercultural constă în pregătirea copiilor pentru a percepe, a accepta, a respecta şi a experimenta diversitatea, dat fiind faptul că majoritatea tensiunilor interetnice au ca sursă necunoaşterea suficientă a celorlalţi din punct de vedere cultural. Organizatorii vor să-şi aducă astfel aportul la atenuarea conflictelor şi la eradicarea violenţei în şcoală şi în societate.

În cadrul proiectului „Şcoala după şcoală – Incluziunea socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”,  Fundaţia „Diakonia” va mai organiza, în anul şcolar 2017–2018, trei conferinţe cu teme ca protecţia minorităţilor, situaţia romilor în judeţul Covasna şi în România, respectiv, dialogul interconfesional şi convieţuirea interculturală.

Tünde Bodor

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.