CULTURA 30 august 2017

A luat sfârșit prima tabără CAMP din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1842 vizualizări

În ultima săptămână, municipiul Sfântu Gheorghe a avut în prim plan arta și dansul contemporan.

La tabăra CAMP (Platformă Contemporană de Artă) au participat peste 80 de dansatori din țară și din străinătate, respectiv amatori – interesați de dans contemporan. Zece traineri din trei țări au susținut în total 30 de workshopuri, programul evenimentului cuprinzând chiar și performance-uri stradale, interioare, spectacole solo, proiectări de filme în aer liber și concerte jazz.

Tabăra a avut participanți din toate regiunile României, dar chiar și din Ungaria și Grecia. Workshopurile au fost susținute de dansatori și traineri renumiți pe plan național și internațional, precum Stela Stefou (GRE), Arcadie Rusu (RO), Ioana Marchidan (RO), Ladjánszki Márta (HU), Dabóczi Dávid (RO), Góbi Rita (HU), Rusu Andor (HU), Andreea Gavriliu (RO), Luiza Zan (RO), Bordás Attila (RO). Pe parcursul celor șase zile fiecare trainer  a lucrat cu fiecare grupă, astfel participanții au căpătat o perspectivă cuprinzătoare asupra trendului, tehnicii artei și dansului contemporan.

Pe lângă activitățile didactice, fiecare dintre cei șapte traineri a susținut o prezentare, care a avut loc pe parcursul serilor în diferite locații din centrul municipiului, respectiv în holul Teatrului Tamási Áron. Luni seara am putut fi martori la spectacolul de dans al lui Arcadie Rusu și Ioana Marchidan, intitulat „Amprente”, marți, Stella Stefou, dansatoare din Grecia, ne-a prezentat un spectacol de balet aerian, iar miercuri am putut viziona cu mare interes spectacolul în aer liber al duoului de coregraf și dansator Ladjánszki Márta și Varaga Zsolt din Ungaria. Joi, în holul Teatrului am putut fi martori la spectacolul comun al artiștilor Bezsan Noémi și Dabóczi Dávid, vineri, Dabóci Dávid ne-a delectat cu o producție solo, iar sâmbătă am putut viziona spectacolul solo al artistei Andreea Gavriliu și al artistei Góbi Rita.

În plus, în fiecare seară au fost proiectate filme în aer liber, în primele trei zile ale săptămânii pe ecranul mare din Piața Centrală, iar joi și vineri în Curtea Szimpla. Tot aici a avut loc vineri și întâlnirea cu publicul a Studioului M, dezbătând spectacolul „Tavaszi áldozat”. Unul dintre cele mai spectaculoase momente ale zilei de sâmbătă a fost Flashmobul, la care, drept finalizare a muncii de o săptămână, au participat toți dansatorii taberei.

Bordás Attila, directorul artistic al CAMP, a menționat că scopul taberei a fost acela de a crea un punct de întâlnire profesional și de a umple un spațiu profesional la nivel național, o astfel de inițiativă neexistând încă în România.

„Cred, și feedback-urile confirmă, de asemenea, că această inițiativă a fost foarte necesară. Această primă ediție nu numai că a îndeplinit așteptările participanților, dar le-a și depășit cu mult, și mă bucur foarte mult de acest lucru. Anul viitor așteptăm participanți chiar și din Bulgaria, Cehia și Serbia”, a declarat directorul.

Organizatorul evenimentului CAMP a fost Casa de Cultură Kónya Ádám din Sfântu Gheorghe. Parteneri: Tangaj Dance Collective, DllFilms, Studio M, Linotip – Centru Independent Coregrafic, BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival), Famous Art, Szimpla Garden, Ceainăria Tein, Teatrul Tamási Áron, Asociația Audio-Vizuală „Tone Troopers” , Colegiul Național „Székely Mikó”, Liceul de arte „Plugor Sándor”, Grupul Școlar „Puskás Tivadar”, Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, Mamut Copy, Vizualtas Studio. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.