CULTURA 8 septembrie 2021

3 evenimente culturale de neratat, în această săptămână, la Covasna

de Covasna Media | 1237 vizualizări

Orașul Covasna are parte în această săptămână de trei evenimente culturale de neratat, printre care o proiecție de film și o premieră a unui documentar, respectiv un concert al unor artiști locali. Este vorba despre o proiecție din cadrul festivalului „EVA FilmMakers fest 2021” – drama „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată”, despre concertul formației Free Connection din Sfântu Gheorghe și premiera documentarului „Viața – Manual de Utilizare”.  

Amănunte, în rândurile următoare: 

1) PROIECȚIE DE FILM 

Pe data de 8 septembrie 2021 (miercuri) la ora 19,00 la Centru Cultural Covasna în cadrul Festivalului de filme EVA FilmMakers Fest 2021 (primul Festival de film dedicat exclusiv femeilor regizori) va avea loc proiecția filmului „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată” (dramă, 95 min., 2020, subtitrat în lb. română). 

- Director: Lili Horvát, Scenarist: Lili Horvát, Imagine: Róbert Maly

Producător: Dóra Csernátonyi, Lili Horvát, Montaj: Károly Szalai, Muzică: Gábor Keresztes, Distribuție: Natasa Stork, Viktor Bodó, Benett Vilmányi, Zsolt Nagy, Andor Lukáts

Márta, neurochirurg de 40 de ani se îndrăgostește. Își lasă cariera sa de succes din Statele Unite în urmă și se întoarce la Budapesta în speranța unei vieți noi cu bărbatul iubit. Dar degeaba îl așteaptă pe bărbat la Podul Libertății pe partea dinspre Pesta, el nu vine la întâlnire. Márta încearcă disperată să-l găsească, dar când îl găsește, iubirea vieții ei zice că nu a văzut-o niciodată.

Filmul lui Lili Horvát, Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată, a fost distins cu premiul Gold Hugo la categoria New Directors Competition la Chicago International Film Festival. 

Pentru captivanta poveste de dragoste a doi neurochirurgi și pentru disecția între sentimentele romantice, obsesie și nebunie. Pentru portretul onest al unei femei, interpretată de o actriță fascinantă și încercările ei să-și găsească locul în orașul pe care l-a părăsit cu mult timp în urmă, despre un spital șovin care totuși are nevoie de ea și despre un bărbat pe care nu reușește să-l interpreteze. Pentru culorile adânci, încadrările rafinate și aspectul atemporal, filmată pe peliculă de 35mm.” - cum apare și în justificarea juriului.

La decernarea premiilor, Lili Horvát și-a exprimat speranța că premiul festivalului din Chicago va ajuta filmul să găsească drumul spre publicul american.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/555638659189555 

2) CONCERTUL FORMAȚIEI FREE CONNECTION

Pe data de 9 septembrie 2021, de la ora 19.00 vă invităm la concertul formației Free Connection în curtea Casei Orășenești de Cultură Covasna. 

Formaţia Free Connection din oraşul Sfântu Gheorghe s-a înfiinţat în anul 2001.

Fondatorii formației (Könczey Jenő – clape, Tinca Teddy – chitară, Tóth László – chitară bass, Csurulya Árpád – tobe) au încântat publicul cu un repertoriu - în mare parte - format din piese instrumentale împreună cu Virág Simon (saxofon), iar mai târziu împreună cu Éltes Áron (saxofon). După un succes venit prea devreme, critici pozitive primite la festivaluri internaţionale, membrii formaţiei s-au aventurat în experimente muzicale (diferite stiluri). Aceste aventuri au dus la destrămarea formaţiei.

În anul 2011, după o pauză mai însemnată, muzicienii Könczey Jenő – clape, Tinca Teddy – chitară, Tóth László – chitară bass, Csurulya Árpád – tobe au decis, să reînfiinţeze trupa, întregind „echipajul” cu o voce senzaţională în persoana cântăreţei Laura Tinca-Zan. Această formulă poate fi ascultată la concerte şi astăzi.

Cum sugerează şi numele formaţiei, muzicienii îmbină diferite stiluri (jazz, funk, blues, chiar pop-rock), interpretează original teme/piese consacrate şi nu se tem nici de libertatea, nici de necunoscutul oferit de improvizaţie - care pe scenă se iveşte odată cu conversaţia purtată între ei şi public. Printre artiştii şi formaţiile care dau inspiraţie trupei Free Connection (şi a căror piese parţial sunt incluse în repertoriul acesteia) se numără Wes Montgomery, Jamie Cullum, Diana Krall, Incognito, Oregon, Herbie Hancock şi lista continuă.

„O piesă muzicală trăieşte numai atunci, dacă ea este ca o conversaţie pasionantă” – mărturisesc membrii formaţiei.

Intrarea este liberă.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/538985730723639

3) PREMIERĂ DE FILM DOCUMENTAR: VIAȚA – MANUAL DE UTILIZARE

Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, când viața întrece din ce in ce mai rapid filmul „Viața - manual de utilizare” vine cu posibile soluții alternative. 

Venerabilii voineșteni ne povestesc despre viețile lor, despre alegeri, căi de urmat într-un film de Bogdan Fanariu ce va avea premiera în data de 10 Septembrie orele 18,00 la Centrul Cultural din Covasna. 

Mai multe detalii: 

https://www.facebook.com/justinian.teculescu.covasna/photos/a.233975653459426/1681187472071563/ 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.