CULTURA 18 septembrie 2017

20 septembrie este ziua când s-a născut Tamási Áron, în urmă cu 120 de ani

de Observatorul de Covasna | 830 vizualizări

Scriitorul Tamási Áron s-a născut  pe 20 septembrie 1897, în Lupeni,  şi a murit pe 26 mai 1966, la Budapesta, fiind înmormântat conform dorinţei sale, în localitatea natală din judeţul Harghita. Aşadar, în 2017, se împlinesc 120 de ani de la naşterea scriitorului, iar Teatrul Tamási Áron şi-a propus să-şi omagieze patronul spiritual aşa cum i-ar fi plăcut sărbătoritului: împreună cu spectatorii.

Miercuri, 20 septembrie, începând cu orele 18.00, spectatorii sunt aşteptaţi la Sala Kamara, unde actorii Teatrului Maghiar din Sf. Gheorghe vor susţine un spectacol cu totul special de teatru-lectură, cu cele mai frumoase fragmente din povestirile lui Tamási Áron. Prin refacerea unei relaţii cât se poate de directe şi lipsită de artificii cu textele lui Tamási Áron, actorii îşi propun să releve farmecul, adâncimea şi prospeţimea operei sale, atribute datorită cărora scriitorul maghiar şi-a câştigat un loc important în cultura naţională şi cea europeană.

Partea a doua a serii de 20 septembrie dedicate lui Tamási Áron  începe la orele 20.00, în Sala Mare a Teatrului, unde va avea loc Concertul  muzicianului etno-jazz Dresch Mihály şi a Trupei sale de etno-jazz, alcătuită din: Mihály Dresch (saxofon), Antal Brasnyó (violă), Sándor Csoóri (violă, tambur), Ferenc Zimber (țambal) și András Bognár (contrabas).

Mihály  Dresch, laureat al Premiului Liszt Ferenc, este un important reprezentant al jazzului contemporan internațional, care îmbină în muzica sa elemente de jazz şi motive muzicale din folclorul maghiar. În anul 1997, Concertul Trupei  Dresch a fost unul dintre cele mai importante evenimente din Centenarul Tamási Áron.

Pentru spectacolul lectură, preţul unui bilet este 10 lei; la Concertul Dresch, preţul unui bilet este 20 lei, și 10 lei pentru elevi și pensionari. Biletele pot fi cumpărate la Biroul de Organizare sau de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.