CULTURA 29 iunie 2010

„Poveşti de familie” şi „Hamlet“ - selectate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

de Covasna Media | 847 vizualizări

Sfântu Gheorghe va fi reprezentat în această toamnă de către Teatrul Andrei Mureşanu şi Studio M în cadrul celei mai prestigioase competiţii teatrale din România – Festivalul Naţional de Teatru (FNT), care ajuns la cea de-a 20-a ediţie se va desfăşura între 30 octombrie şi 7 noiembrie.

Directorul şi selecţionerul unic al FNT, teatrologul Cristina Modreanu, a realizat o selecţie de 22 de piese care urmează să fie prezentate în FNT, în cadrul secţiunii principale „Spectacole românești de top”.

Printre cele 22 de piese selectate se regăsesc spectacolele „Poveşti de familie” de Biljana Sbrljanovic, montat de Cristian Ban la Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe şi „Hamlet” de William Shakespeare în regia lui Uray Peter, o producţie a Studio M din Sfântu Gheorghe.

Dacă selecţia unui spectacol al TAM în FNT nu reprezintă neapărat o noutate, teatrul românesc din Sfântu Gheorghe fiind o prezenţă constantă în FNT, selecţia spectacolului produs la Studio M - secţie de teatru aparţinătoare Ansamblului de Dansuri Haromszek - reprezintă o reuşită a acestei trupe de teatru tinere.

„Studio M este o trupă înfiinţată acum cinci ani, timp în care cred că actorii au crescut împreună prin lucrul constant, ceea ce a şi dat trupei o ascensiune pozitivă, în care munca actorilor şi cea a regizorului Uray Peter şi-au spus cuvântul. Selecţia în cadrul FNT este, practic, o încununare a muncii şi o recunoaştere a nivelului pe care l-a atins Studio M”, ne-a declarat directorul Ansamblului de Dansuri Haromszek, Deak Gyula.

În cadrul FNT au fost selecţionate 22 dintre cele mai impresionante producţii teatrale ale ultimei stagiuni, alături de cele de la Sfântu Gheorghe regăsindu-se spectacole precum „20/20” scris și regizat de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick din Târgu Mureș, „Breaking the waves” (Viaţa binecuvântată a lui Bess) - adaptare scenică după un scenariu de Lars von Trier, regia Radu Nica la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, „Herr Paul” de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, produsă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ sau „Strigăte și șoapte” de Ingmar Bergman în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Ca şi în alţi ani, în jurul selecţiei FNT 2010 s-a iscat şi un scandal ce-i are ca actori principali pe directorul Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov, regizorul Claudiu Goga, şi pe selecţionerul Cristina Modreau.

În cadrul unor scrisori deschise, publicată în Observator Cultural, Claudiu Goga şi-a exprimat public nemulţumirea faţă de lipsa din rândul spectacolelor selectate a producţiei de la Braşov, „Puterea obişnuinţei”.

Schimbul scrisorilor deschise între Claudiu Goga şi Cristina Modreanu poate fi urmărit de către cei interesaţi pe observatorcultural.ro

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.