UCRAINA/UKRAJNA 1 martie 2022

Impactul războiului din Ucraina asupra tinerilor: „Sănătatea mintală va deveni un subiect și mai mare”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1712 vizualizări

Anul European al Tineretului a fost subiectul care a fost abordat luni, la Primăria Sfântu Gheorghe, în prezența a doi secretari de stat, din România și Ungaria, a autorităților locale și specialiștilor în domeniu. O concluzie la care au ajuns cu toții a fost că pandemia de COVID-19, dar mai recent și războiul din Ucraina își vor lăsa amprenta peste tinerele generații, respectiv că autoritățile și comunitățile pot interveni cu programe și strategii ca să își protejeze cât mai mult tinerii. 

Părerea specialistului în probleme de tineret Farkas András, reprezentantul Grupului PONT din Cluj-Napoca, organizație care coordonează diverse programe comunitare și pentru tineret, respectiv studii și la Sfântu Gheorghe, este că în perioada aceasta, de pandemie și război, soluția ar fi un dialog cât mai deschis cu tinerii. Totodată, rolul comunităților ar trebui să fie și mai pronunțat. Nu în ultimul rând, acesta crede că sănătatea mintală va deveni un subiect și mai important de discuție în societate. 

Părerea mea personală este că generația tânără este supusă unei presiuni foarte mari, atât din cauza pandemiei, cât și a prelucrării tuturor informațiilor care sunt pe țeavă și care ajung în zona noastră din Ucraina. Mie mi se pare că soluția este efectiv discuția deschisă, capacitatea tuturor, vorbesc și de instituții și de generații, de a asculta și de a dialoga deschis. Cred că o să fie un proces unde multe informații trebuie să fie prelucrate. Cred foarte mult, de exemplu, că sănătatea mintală va deveni un subiect și mai mare. Efectiv, revin la speța locală, pentru că vorbim aici de Sfântu Gheorghe, comunitatea are un mare rol. Cred că factorul de decizie, respectiv cei care inițiază proiecte, activități trebuie să aibă asta în vedere. Cred că acest proces de vindecare poate porni de aici. (...) Că e vorba de Parlamentul tinerilor sau un program Com’ON Sepsi derulat în parc, cred că și două ore în care tinerii se deconectează de tot acest amalgam de informații deja ajută. Cred că aici comunitățile locale o să aibă un rol esențial. Orice politică de tineret și acțiune de tineret trebuie să aibă asta în vedere. Eu cred că dacă tinerii se vor simți incluși, se vor simți ascultați, vor putea să vorbească, iar noi vom înțelege ce trebuie să facem pentru generația lor ca toată această poveste să fie una mai bună”, a spus Farkas András. 

Subiectul a fost abordat într-o conferință de presă în care s-a vorbit despre Anul European al Tineretului 2022, la care au luat parte viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, secretarul de stat pentru tineret în Guvernul României, Kacsó-Doboly Izabella, și secretarul de stat adjunct pentru tineret în Guvernul Ungariei, Rácz Zsófia. 

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.