ACTUALITATE 11 iulie 2011

Ziua Verde a Cartofului

de Székely Emőke | 494 vizualizări
Anul acesta judeţul Covasna a fost gazada celui de al XXXIII-lea Simpozion numit "Ziua Verde a Cartofului" organizat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă (INCDCSZ) Braşov în colaborare cu Federaţia Cultivatorilor de Cartofi şi Solfarm SRL Sfântu Gheorghe. La eveniment au participat peste o sută de cultivatori de cartofi, specialişti în domeniu, dar şi prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin

Anul acesta judeţul Covasna a fost gazada celui de al XXXIII-lea Simpozion numit "Ziua Verde a Cartofului" organizat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă (INCDCSZ) Braşov în colaborare cu Federaţia Cultivatorilor de Cartofi şi Solfarm SRL Sfântu Gheorghe. La eveniment au participat peste o sută de cultivatori de cartofi, specialişti în domeniu, dar şi prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos. Discuţiile şi dezbaterile în domeniu au început la Zăbala, după care participanţii au mers la câteva societăţi de profil la Târgu Secuiesc, Cernat, apoi la Sfântu Gheorghe, iar discuţiile finale s-au încheiat la Reci.

Tema din acest an a fost "Ferme specializate în producerea cartofului de sămânţă". Participanţii au avut parte de câteva prezentări, atât ale soiurilor noi, precum şi a substanţelor ce se folosesc în procesul de cultivare, dar au vorbit şi despre metode şi utilaje de ultimă oră.

"La noi cartoful înseamnă mai mult decât o legumă, pentru noi cartoful înseamnă un mod de viaţă. Sunt convins că şi în continuare o să avem fermieri la fel de buni sau şi mai buni" - a declarat prefectul Gyorgy Ervin.

"Pe lângă apele minerale şi pădurile cu care ne mândrim, cartoful este cel de al treilea aur al judeţului Covasna" - a afirmat în discursul lui vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos.

În judeţul Covasna se cultivă cartof pe o suprafaţă totală de peste 15.000 de hectare, iar după cum s-a punctat şi la acest simpozion, fie că este vorba de producărori mari sau mici, fermierii se străduiesc să aducă soiuri noi, mai rezistente. După cum au spus însă, în fiecare an intervine ceva, de la condiţiile meteo la dăunători, iar cei ce trăiesc din cultivarea plantei duc o luptă continuă pentru ca recolta să fie cât mai bună.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.