ACTUALITATE 28 iulie 2017

Ziua Imnului, sărbătorită doar la instituții

de Iulia Drăghici - Taraș | 1394 vizualizări

Ziua Imnului Național al României este marcată, anual, pe 29 iulie

Anul acesta, covăsnenii nu vor avea parte de evenimente publice de celebrare a Zilei Imnului Național  

Ziua Imnului Național al României, marcată anual la data de 29 iulie, nu va fi sărbătorită în județul Covasna prin niciun eveniment public. Singurele ceremoniale care au amintit totuși evenimentul de importanță națională au fost organizate, izolat și fără public, în cadrul unităților militare sau a diverselor instituții, vineri, 28 iulie.

„De evenimente publice eu nu știu. Noi am sărbătorit de dimineață, am fost la unitatea militară din garnizoană și am marcat Ziua Imnului. A fost un moment solemn, s-a intonat Imnul Național de către toată lumea și cam atât. (...) Astăzi vom organiza în cadrul Instituției Prefectului un moment solemn, dar nu sunt programate alte evenimente pentru ziua de mâine”, ne-a declarat, vineri, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Mesajul prefectului

Într-un mesaj adresat cetățenilor județului, prefectul de Covasna a transmis: „Sărbătorim, în data de 29 iulie, Ziua Imnului Național al României, căreia îi dedicăm un moment de maximă solemnitate. Ziua imnului este una din manifestările naționale care definesc patriotismul românilor, este o sărbătoare a spiritului poporului român”, spune acesta, prin intermediul unui comunicat de presă.

Prin același comunicat, prefectul mai spune: „Imnul „Deșteaptă-te române!” a devenit cântecul identității noastre naționale încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Versurile imnului au la bază poemul „Un răsunet” al poetului Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848. Pus pe note de Anton Pann, poemul „Un răsunet” al pașoptistului Andrei Mureșanu, a însoțit poporul român în fiecare moment major al istoriei, datorită mesajului de patriotism şi libertate. Intonat în timpul revoltelor muncitoreşti din 1987 de la Braşov, iar apoi în cadrul evenimentelor din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române” a devenit, în 1990, imnul naţional al României. Ziua Imnului de Stat, 29 iulie, a fost instituită prin Legea 99 din mai 1998.

Așa cum stă scris în Constituția României, Imnul Național este, alături de drapelul tricolor și stema țării, unul dintre simbolurile naționale ale României. Respectând simbolurile țării ne respectăm originea, strămoșii, ne respectăm pe noi înșine. La zi de sărbătoare, dar și în orice alt moment al vieții, este datoria noastră, ca români, să ne cinstim simbolul național, să-l intonăm cu mândrie în semn de respect față de patrie și ca gest de solidaritate națională, exprimând patriotismul și cutezanța care ne caracterizează.

Intonarea imnului național trezește în fiecare dintre noi un sentiment de dragoste, de devotament față de patrie și popor, de mândrie, solidaritate și unitate națională.

„Deșteaptă-te române!” constituie pentru români un permanent îndemn de a menține trează starea de veghe și de a apăra, cu orice preț, demnitatea națională. Ascultat de fiecare dată cu emoție, Imnul României a fost și va rămâne o călăuză sfântă pe drumul devenirii noastre.

Vă îndemn, așadar, dragi concetățeni ai județului Covasna, să onorăm acest simbol al neamului nostru și să-l facem să răsune de cât mai multe ori, pe întreg mapamondul”.

Prin Legea nr. 99/1998, data de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Național al României, simbol al unității Revoluției Române de la 1848. De 169 de ani, „Deșteaptă-te române!”, pe versurile lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann, însuflețește românii de pretutindeni în cele mai importante momente istorice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.